Quinoa salade met geitenkaasballetjes

door | 6 december 2023

Bereidingstijd:

45 minuten

Wachttijd:

GEEN

Totaal:

45 minuten

Heb jij je weleens afgevraagd hoe bloggers, diëtisten, koks en foodcoaches hun recepten bedenken? Of hoe ik bijvoorbeeld deze quinoa salade bedacht heb? Ik zal je verklappen hoe ik het doe. Het liefste laat ik me inspireren door wat ik eet als ik buiten de deur eet of door wat ik tegenkom op Pinterest. Verrassende smaakcombinaties of gerechten die er leuk uitzien, sla ik op of fotografeer ik. Thuis probeer ik vervolgens met alle ingrediënten die ik op de foto kan herkennen, een namaak te maken. Recepten volg ik nooit, en zo laat ik me ook niet te veel beïnvloeden door wat anderen doen. Sommige ingrediënten worden vervangen of aangevuld, en zo creëer ik uiteindelijk helemaal mijn hele eigen variant.

Dit recept is ook op deze manier ontstaan. Een aantal ingrediënten heb ik vervangen en de salade aangevuld met deze leuke geitenkaasballetjes die ik ergens anders tegengekomen ben. Het resulteerde in een heerlijke herfstige salade met veel smaak.

Voor de bereiding heb je iets meer tijd nodig, daarom adviseer ik je hem voor meerdere dagen te maken of een deel van de ingrediënten te mealpreppen, zodat je die ook weer voor andere gerechten kunt gebruiken.

Zo maak je de quinoa salade

Ingrediënten voor 4 porties

175 gram rode quinoa
120 gram gedroogde groene linzen
200 gram verse spinazie
2 rode puntpaprika’s
ca. 25 cherry tomaten
ca. 12 radijsjes
12 geitenkaasblokjes
1/2 rode ui
1/3 bakje tuinkers 
1 bouillon blokje
ca. 5 el pompoenpitten
Olijfolie
Peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden boven-en onderhitte en bekleed een bakblik met bakpapier. Was de paprika en snijd deze in grote stukken. Strijk over elk stuk een beetje olijfolie met een kwastje, en voeg wat zout toe. Zet de paprika daarna in de oven voor 20-25 minuten. 

Breng ondertussen water aan de kook. Was de quinoa en de linzen in een zeef. Doe deze vervolgens samen met een bouillon blokje in een pannetje met een ruime hoeveelheid heet water en breng het geheel opnieuw aan de kook. Laat alles 10 minuten koken op een wat hoger vuur. Zet het vuur daarna op zijn zachtst. Doe een deksel op de pan en laat alles nog 10 minuten zachtjes koken. 

Was en snijd ondertussen de cherry tomaten en de radijsjes. Snijd de tomaten door de helft en de radijsjes in plakjes. Snijd ook de ui in dunne ringetjes. 

Bak de spinazie heel kort in een pan met een beetje olijfolie tot de blaadjes slinken. 

Controleer hoe ver je paprika en quinoa-linzen mix is. Doe alle ingrediënten die al klaar zijn (of wacht even tot dit zo ver is) bij elkaar in een grote mengbak en meng alles goed door elkaar. 

Terwijl de salade aan het afkoelen is, schep je wat pompoenpitten op een plat bord. Rol elk geitenkaasblokje tot een ovaalvormig balletje en rol dit door de pompoenpitten en leg ze even opzij. 

Breng de iets afgekoelde salade op smaak met wat extra olijfolie (ca. 1 el), peper en zout en knip wat tuinkers af dat je erover strooit. Verdeel de salade in 4 porties en leg bij elke portie 3 geitenkaasballetjes. 

Klaar is jouw heerlijke salade! 

 

Voedingswaarden

Calorieën: 517
Koolhydraten: 53 gram
Eiwitten: 26 gram
Vetten: 24 gram

Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Gezondere ‘dubbel chocolade’ muffins

Muffins zijn mijn liefdestaal: ik maak ze voor onszelf als lekkere, gezonde snack voor de week, als toetje, ontbijt, neem ze mee naar feestjes of geef ze cadeau. Muffins zijn gewoon altijd goed. Niet voor niks heb ik er een aantal recepten van op mijn website staan. Eentje met chocolade kon daarom niet ontbreken.

Meer lezen

Stressvrije kerst: 3 praktische tips om gebalanceerd te genieten

Theoretisch weet je natuurlijk ook wel dat die één of twee kerstetentjes niets uitmaken. Maar in de praktijk zorgen dat het ook bij die paar etentjes blijft en je jezelf niet alsnog overeet of van de kerstdagen een kerstmaand maakt, dat vinden velen lastig. In dit artikel leg ik je uit hoe je de kerst simpel houdt en toch op een gebalanceerde manier geniet.

Meer lezen

De 10 simpelste gezonde tussendoortjes

Simpele, gezonde tussendoortjes die lekker zijn en ook nog eens makkelijk mee te nemen als je op je werk of onderweg bent -die willen we allemaal wel! In dit artikel zie je mijn 10 favoriete tussendoortjes die precies aan al deze criteria voldoen. Vega, veganistisch, vlees en vis, er zit voor iedereen wat bij.

Meer lezen

Carrot cake overnight oats

Zin in een bijzonder ontbijtje maar ook weer niet tè moeilijk? Probeer eens deze carrot cake overnight oats. Alle ingrediënten in dit ontbijt dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel en een goede verzadiging, dus als je 's morgens veel honger hebt of een lange dag voor de boeg, kun je hier lang op vooruit. En het smaakt ook nog eens heerlijk!

Meer lezen

Bowl met ovengroente

Een bakplaat vol groente is natuurlijk niet nieuw. Maar waarom zou je dit alleen als avondeten eten als het zo snel en makkelijk is en daarmee juist zo fijn als warme lunch? De bakplaat bowl komt hier wekelijks op tafel en kun je maken als je thuis werkt of van tevoren voorbereiden en meenemen naar je werk.

Meer lezen

De laatste 5 kilo afvallen in 5 effectieve stappen

De laatste 5 kilo afvallen werkt anders dan de eerste 10 kilo. In dit artikel lees je welke aanpassingen je moet maken zodat je op een prettige manier blijvend de laatste kilo's kwijtraakt. Spoiler alert: het gaat niet om méér doen, maar om alles wat je al doet, nog een béétje beter doen 😉

Meer lezen

Herfstige chiapudding met peer en blauwe bessen

Dat kleine zaadjes een puddingachtige structuur ontwikkelen als je ze een nachtje in kwark laat staan, was iets waar ik even aan heb moeten wennen. Inmiddels is chiapudding echter een van mijn favoriete ontbijtjes als ik simpel maar toch lekker en voedzaam de dag wil beginnen. En bovendien ontzettend goed voor je darmen!

Meer lezen