Risotto van boekweit met oesterzwammen en citroen

door | 18 oktober 2023

Bereidingstijd:

30 minuten

Wachttijd:

GEEN

Totaal:

30 minuten

Kun je boekweit als risotto-rijst gebruiken? Ik wist het eigenlijk niet toen ik dit gerecht voor de eerste keer maakte. Wat ik wel wist dat ik precies daar zin in had maar geen risotto-rijst in huis. Waar mogelijk probeer ik witte rijst sowieso te vervangen (voor sushi maak ik uitzonderingen) en zo pakte ik op deze dag eens de boekweit erbij.

Boekweit bestaat uit kleine driehoekige zaadjes. Ze lijken een beetje op piepkleine beukenootjes. Vaak gebruik ik ze om granola te maken of doe ze door mijn yoghurt omdat ze heerlijk crunchy zijn. Maar je kunt ze ook koken. Dan verdubbelen ze in omvang en worden wat zachter. Van zichzelf heeft boekweit weinig smaak, waardoor het heel geschikt is als vervanger voor rijst.

Mijn risotto zou een herfstachtig gerecht worden, met oesterzwammen (ik fantaseer dan altijd dat ik die ooit op een regenachtige dag zelf geplukt heb in het bos ;-)). Bij risotto hoort wat mij betreft verder die romigheid die je krijgt als je veel boter toevoegt en wat frisheid die vaak wordt bereikt met citroensap en witte wijn. Bij dit gerecht heb ik dat gedaan door een lepel cashewpasta toe te voegen en citroensap en verse peterselie. De risotto smaakt daardoor zoals je hem kent, maar is wel weer een stukje voedzamer voor je.

Dit is hoe je boekweit-risotto maakt

Ingrediënten voor 2 porties

160 gram vegetarische kipstukjes (of gebruik echte kip)
200 gram oesterzwammen
1 kleine witte ui 
120 gram hele boekweit 
1 el bouillonpoeder (of meer naar smaak)
2 el cashew- of amandelpasta
Een scheutje sojamelk
1 handje verse peterselie 
1 el olijfolie
Sap van 1/2 citroen

Bereiding

Breng alvast een halve liter water aan de kook. Schil en snipper de ui en bak deze in een klein beetje olijfolie. Scheur de oesterzwammen in reepjes en voeg deze samen met de kipstukjes toe. Bak ze tot ze lichtbruin kleuren. 

Voeg de boekweit toe en bak deze 1 minuut mee terwijl je continue de inhoud van de pan omschept. Schenk een beetje van het gekookte water in de pan zodat deze een klein laagje water bevat. Voeg het bouillonpoeder toe. Kook alles gedurende 15 minuten. Blijf daarbij vaak omroeren en voeg opnieuw water toe als de boekweit alles opgenomen heeft. 

Na 15 minuten, of als je ziet dat de boekweit begint open te breken, voeg je een flinke scheut melk toe en roert daar de cashewpasta doorheen. Zorg dat deze helemaal oplost. Voeg eventueel nog wat meer melk toe zodat de risotto een romige consistentie krijgt.

Knijp aansluitend wat citroensap uit boven de pan, hak de peterselie fijn en strooi ook dit over de risotto. Breng alles op smaak met eventueel nog wat extra zout en peper.

Schep de risotto in diepe borden en klaar! 

Voedingswaarden per portie

Calorieën: 602
Koolhydraten: 72 gram
Eiwitten: 37 gram
Vetten: 23 gram

Wist je dit van boekweit?

Boekweit is glutenvrij en daardoor erg geschikt voor mensen met allergieën of intoleranties. Het is rijk aan antioxidanten en in tegenstelling tot rijst zelfs goed voor je bloedsuikerspiegel. Daarnaast bevat het bijna 7 keer zoveel vezels en meer eiwitten dan rijst. Boekweit kun je op dezelfde manier bereiden als rijst en moet dan ongeveer 15 minuten koken, maar je kunt het ook kort gebakken kopen. Het heet dan ‘kasha’ en is heerlijk als crunchy topping over een salade, in granola of door de yoghurt.

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Kerstdiner zonder darmklachten

Kerst zonder buikpijn? Voor velen hoort het er jaarlijks bij, maar dat hoeft niet zo te zijn. Al met een paar aanpassingen kun je kerst vieren zonder je zorgen te maken over vervelende darmklachten.

Meer lezen

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen

Cookie dough energy balls

Mijn favoriete tussendoortje dit jaar: energy balls! Deze variant smaakt naar een koekje zo lekker. Ik eet ze voor een workout, als toetje na de lunch of bij een kopje thee als ik wat extra honger heb.

Meer lezen

15 manieren om te ontspannen & je emoties te verwerken zonder eten

Gezonde eetgewoonten en regelmatige beweging zijn makkelijk als je leven vlekkeloos gaat. Juist als het tegenzit, grijp je sneller tot eten als troost, afleiding of opkikker. En dat kan een fijn gevoel en goede resultaten in de weg staan. In dit artikel lees je 15 manieren waarop je anders met je emoties kunt omgaan.

Meer lezen

Simpele lunch sandwiches

Een gezond alternatief voor de boterham met kaas of pindakaas. Deze sandwiches geven je meer vezels, voedingsstoffen en eiwitten en je voelt je daardoor energieker en langer verzadigd. In 5 minuten klaar te maken en daarmee ideaal voor mee naar werk.

Meer lezen

Quinoa sushi met wasabimayonaise

Zin om wat meer moeite te doen of op zoek naar de invulling voor een leuke, gezonde date? Maak eens zelf sushi! Je bent een tijdje bezig, maar het is een leuke activiteit, erg lekker en door de quinoa in dit recept overeet je minder snel en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel.

Meer lezen

Matcha energy balls (door Sanne Vloet & Soulsyncbody)

Yes you can snack! Lekkere tussendoortjes horen ook bij een gezonde levensstijl. Maar we laten de suiker, smaakversterkers en toevoegingen achterwegen en focussen op echte voedingsmiddelen. Met deze matcha balls heb je dagelijks iets lekkers om naar uit te kijken.

Meer lezen

Simpele chiapudding (basisrecept)

Chiapudding is ontzettend goed voor je darmen! Op smaak brengen kun je het met kokosmelk, geraspte citroen, vanille of cacao poeder. Hier vind je mijn simpele basisrecept en favoriete combinaties!

Meer lezen