Simpele chiapudding (basisrecept)

door | 4 juli 2024

Bereidingstijd:

5 minuten

Wachttijd:

12 uur (1 nacht)

Totaal:

ca. 12 uur

Chiapudding ben ik gaan eten toen ik jaren geleden erge last had van mijn darmen. Na een stevige antibiotica kuur was mijn gezonde darmflora in de war geschopt en leverde me veel klachten op. Toen ik via de huisarts niet verder kwam, ben ik zelf op onderzoek gegaan om mijn darmflora weer in balans te brengen. Één van de voedingsmiddelen die ik toen tegenkwam was chia, en met name chiapudding.

Chia zaadjes bestaan uit onverteerbare vezels die vocht binden als ze daarmee in aanraking komen. Ze vormen dan een klein vliesje en krijgen een gelei-achtige textuur. Handig om een gezonde pudding mee te maken, en dus heel goed voor je darmen. De vezels stimuleren je darmwerking en voeden je goede darmbacteriën, en het vliesje bindt afvalstoffen die in je darm achtergebleven zijn.

Om de vliesjes aan te maken, moeten de chiazaadjes een aantal uur weken. Het beste kun je de pudding daarom de avond van tevoren maken en in de koelkast zetten. Dit kan ook, zoals ik hier gedaan heb, meteen voor meerdere porties. Wil je de chiapudding toch dezelfde dag nog eten? Zorg dan dat hij minimaal 4 uur lang heeft kunnen weken en dat je hem tussentijds (idealiter) een aantal keer goed omgeroerd hebt.

En dan nu naar de smaak! Chiazaadjes hebben van zichzelf weinig smaak. Dus om chiapudding lekker te maken is het belangrijk dat je er nog ingrediënten aan toevoegt. Dit kan bijvoorbeeld door de chiazaadjes te weken in kokosmelk, met een beetje vanille aroma of kaneel, of een theelepel cacao poeder. Hieronder heb ik nog een paar suggesties voor je die je helpen te ontdekken wat jij lekker vindt!

Allereerst mijn basisrecept vanuit waar je zelf uitbreidingen of aanpassingen kunt doen.

Zo maak je simpele chiapudding

Ingrediënten voor 2-3 porties

7 el chiazaadjes
200 ml amandelmelk (en een beetje extra)
1 tl vanille aroma 
Fruit naar keuze (bijvoorbeeld bramen en aardbeien)

Bereiding

1. Pak een groot glas of bakje met deksel en lepel daar de chiazaadjes in. Schenk hier de amandelmelk en vanille aroma bij en roer met een vork (!) alles 2 minuten goed door zodat de chiazaadjes zich goed verdelen. 
2. Doe een deksel op je glas of bakje en zet deze overnacht in de koelkast. 
3. Haal de volgende ochtend de chiapudding uit de koelkast en roer nogmaals goed door met een vork zodat de pudding wat loskomt. Je kunt er eventueel meer melk bijschenken en blijven roeren om de consistentie dunner te maken. 
4. Serveer de pudding met wat fruit en eventueel andere toppings naar keuze. 

Je kunt de chiapudding ca. 5 dagen bewaren in de koelkast. 

 

Voedingswaarden voor 1 van 3 porties (zonder fruit)

Calorieën: 130
Koolhydraten: 10 gram
Eiwitten: 4 gram
Vetten: 8 gram

Serveersuggesties

Licht: met verschillende bessen en een theelepel notenpasta, of naast een beetje kwark met blauwe bessen en geraspte citroen.

Vullend: met banaan, kokos, granola en een eetlepel notenpasta en/of daarnaast twee eitjes, of als topping van een smoothiebowl.

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen

Cookie dough energy balls

Mijn favoriete tussendoortje dit jaar: energy balls! Deze variant smaakt naar een koekje zo lekker. Ik eet ze voor een workout, als toetje na de lunch of bij een kopje thee als ik wat extra honger heb.

Meer lezen

15 manieren om te ontspannen & je emoties te verwerken zonder eten

Gezonde eetgewoonten en regelmatige beweging zijn makkelijk als je leven vlekkeloos gaat. Juist als het tegenzit, grijp je sneller tot eten als troost, afleiding of opkikker. En dat kan een fijn gevoel en goede resultaten in de weg staan. In dit artikel lees je 15 manieren waarop je anders met je emoties kunt omgaan.

Meer lezen

Simpele lunch sandwiches

Een gezond alternatief voor de boterham met kaas of pindakaas. Deze sandwiches geven je meer vezels, voedingsstoffen en eiwitten en je voelt je daardoor energieker en langer verzadigd. In 5 minuten klaar te maken en daarmee ideaal voor mee naar werk.

Meer lezen

Quinoa sushi met wasabimayonaise

Zin om wat meer moeite te doen of op zoek naar de invulling voor een leuke, gezonde date? Maak eens zelf sushi! Je bent een tijdje bezig, maar het is een leuke activiteit, erg lekker en door de quinoa in dit recept overeet je minder snel en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel.

Meer lezen

Matcha energy balls (door Sanne Vloet & Soulsyncbody)

Yes you can snack! Lekkere tussendoortjes horen ook bij een gezonde levensstijl. Maar we laten de suiker, smaakversterkers en toevoegingen achterwegen en focussen op echte voedingsmiddelen. Met deze matcha balls heb je dagelijks iets lekkers om naar uit te kijken.

Meer lezen

Ratatouille met zoete aardappel en vis

Ratatouille! Een simpele ovengroente schotel die echt iedereen kan maken en eruit ziet alsof je hard je best hebt gedaan. Terwijl de bereiding je maar 15 minuten kost. Dit heerlijke, gezonde gerecht verdient een plekje in jouw terugkerende maaltijden.

Meer lezen

Vakantie zonder stress: de gebalanceerde aanpak voor voeding & beweging

Vakantie kan je uit je ritme en gezonde routine halen, wat stressvol kan zijn. We willen ons goed voelen, zowel op vakantie als bij thuiskomst, en tevreden zijn over onze keuzes. Tegelijkertijd willen we ontspannen, genieten en spontaan zijn. De sleutel is het vinden van een balans die voor jou werkt. De tips in dit artikel helpen je om een beeld te krijgen van hoe dit er in de praktijk uit kan zien.

Meer lezen