Als je uit een familie komt die zelf ook van die health nuts zijn, precies weten wat kale chips, chiazaadjes en açai bessen zijn, of een vriendengroep of collega’s hebt die niks liever doen dan samen aan hardloopwedstrijden deelnemen, then count your blessings! Helaas heeft niet iedereen het geluk dat ie zo’n omgeving heeft. En als jij zelf gezonder wilt gaan leven maar je vrienden of familie niet, kan dat voor behoorlijke frustraties zorgen aan beide kanten.
Eten is een sociaal iets. Al sinds de menselijke samenleving bestaat, komen we aan het einde van de dag bij elkaar om te eten. Eten verbindt. Dus als jij ineens gezond wilt gaan eten maar je omgeving niet, creëer je bijna automatisch afstand tussen jullie en daar wordt het gezamenlijke eten niet gezelliger op. Wanneer je omgeving ook nog eens niet supportive is voor de manier waarop jij wilt leven, mis je de belangrijkste steun al. De wetenschap heeft aangetoond dat mensen die een hechte support group hebben 3 keer zoveel kans hebben om succesvol te zijn met hun nieuwe levensstijl dan mensen die er alleen voor staan. Heb jij het gevoel dat dit laatste momenteel bij jou het geval is en wil je hier verandering in brengen? Hopelijk vind je in dit artikel een paar praktische tips om van jouw omgeving de beste support group te maken!
Creëer de beste omgeving om te veranderen
Het begint allemaal met communicatie
Verandering is voor bijna iedereen in het begin lastig. Daarnaast moet je niet vergeten dat je door anders te willen eten, indirect bekritiseerd dat je omgeving niet goed eet in jouw ogen. Voor buitenstaanders voelt dit als een heel groot niet leuk iets. En dat zorgt snel voor afweer tenzij, je het goed aanpakt! Benadruk daarom wat voor jou de voordelen zijn van een andere (gezondere) levensstijl zonder die van je omgeving zwart te maken. Hou het bij jezelf en waarom jij dit wilt, in plaats van te zeggen dat jullie (gezamenlijk) dit ‘moeten’ doen. Leg uit dat je zij belangrijk voor je zijn en je graag hun steun wilt, zelfs wanneer zij er zelf niet achterstaan. Als je tot slot nog benadrukt dat je gewoon mee blijft doen met de gezelligheid maar op jouw manier (en dat je hier helemaal zelf de extra moeite voor doet), zit je alweer een groot stuk in hun goodwill-zone.
Vermijd bepaalde woorden
Woorden roepen associaties op. Zelfs als je het gevoel hebt dat je alles kunt zeggen tegen je dierbaren (wat hopelijk zo is!) kan de manier waarop je iets zegt nog een grote rol spelen. Als je omgeving ergerlijk reageert op woorden als “moeten”, “ongezond”, “gezond”, “slecht” etc. Who could blame them? Zij voelen zich daardoor bekritiseerd, vergeleken en onder druk gezet. Label eten en gedragspatronen daarom niet als “gezond” of “ongezond” (ook al doe ik dat in mijn teksten ook weleens, for the sake of duidelijker begrip). Focus je liever op hoe eten smaakt en wat het bijvoorbeeld voor je kan doen. “Hé pap, wist je dat verse gemberthee echt super voor je is als je altijd last hebt van een verstopte neus?” Of vertel je feestvrienden eens dat cirtus vruchten heel goed helpen tegen misselijkheid. Zo maak je je omgeving veel nieuwsgieriger naar wat een gezonde voeding al op de korte termijn ook voor hun te bieden heeft en kunnen zij eerste positieve ervaringen verzamelen met jouw nieuwe levensstijl.
Het belang van ’the bright line‘
Op het moment dat je duidelijk bent over de dingen die je wel en niet meer wilt eten of doen, geef je ook je omgeving duidelijkheid. Als je zoals in het voorbeeld hierboven goed hebt gecommuniceerd dat je bijvoorbeeld geen alcohol meer wilt drinken of niet meer hele zondagen met z’n allen op de bank wilt hangen, zal je omgeving daar op den duur aan gewend raken, zelfs wanneer zij hier zelf niet achterstaan en erin mee willen gaan. Als je echter het een zegt maar het ander doet, of de ene keer wel je uitspraken volgt maar de andere keer niet, wordt je ongeloofwaardig en je omgeving weet niet waar ze met jou aan toe zijn. Ook zullen zij je dan sneller (onbewust) overhalen om weer terug te vallen in oude patronen. A bright line is dus absoluut noodzakelijk in het begin. Als je merkt dat alles meer vanzelf gaat in je eigen levensstijl en ook als je met hen samen bent, kun je hier gerust weer wat flexibeler in worden als je wilt.
Wees een rolmodel
Mensen zijn sociale wezens zoals je weet en de wetenschap heeft dan ook aangetoond dat wij het makkelijkst leren en nieuwe gedragsvormen aannemen door ze bij anderen te zien. Wanneer jij bij je woord blijft en op den duur de vruchten plukt van een gezondere levensstijl, je voelt je energieker, slaapt beter, bent vrolijker en ziet er beter uit én je praat ook nog eens positief over je nieuwe levensstijl, werkt dat ontzettend aanstekelijk. Je omgeving kan bijna niet anders dan te denken: “Nog niet zo heel lang geleden deed zij hetzelfde wat wij doen and look at her now!” Je directe omgeving zal daardoor altijd sneller denken dat als jij het kunt, zij het ook kunnen. En zo kun je ze enorm positief inspireren en motiveren om toch met je mee te gaan.
Probeer dit te vermeiden
Geen verantwoordelijkheid nemen
De meest gemaakte fout die ik in de praktijk tegenkom is dat mensen denken dat met goed communiceren alles gedaan is. Zij benoemen dat zij bepaalde dingen niet meer willen doen of eten, en hun omgeving zal zich erop aanpassen. Maar zij weten nog minder wat zij moeten doen! Het komt daarom op jou aan om de leiding te nemen en niet de verantwoordelijkheid bij hen te leggen. Wanneer je bijvoorbeeld aan je omgeving vraagt om “maar gewoon meer gezonde dingen in huis te halen” als jij komt eten, leg je de verantwoordelijkheid buiten jezelf. Je verwacht dan eigenlijk dat zij ervoor zorgen dat jij gezond eet. Daarmee maak je niet alleen jezelf afhankelijk, je legt ook een hoge druk op je omgeving die zij misschien niet meteen kunnen of willen vervullen.
Snel geïrriteerd zijn
Nee, het zal niet altijd leuk zijn in het begin om andere dingen te eten terwijl je daar misschien vreemde blikken bij of opmerkingen over krijgt. Probeer desondanks positief te blijven en het je omgeving niet al te kwalijk te nemen dat ze dit doen of niet meteen met jou mee willen gaan. Misschien kun je er door openheid en eerlijke interesse in hun kant zelfs achter komen waar hun zorgen liggen en die wegnemen. Als je omgeving bezorgt is dat je niet meer gezellig zult zijn, laat ze dan het tegendeel zien!
Over niks anders meer praten
Op zijn laatst na de eerste positieve resultaten zul jij zelf ontzettend enthousiast geworden zijn over je nieuwe levensstijl, je wilt het liefst over niks anders praten! Dat is natuurlijk begrijpelijk en jouw time to shine komt nog gauw genoeg! Probeer desondanks om je verhalen over voeding, sport en je nieuwe levensstijl te beperken tot de mensen die ze willen horen. Als het elke keer over gezonde keuzes gaat wanneer jij op bezoek bent, gaat je omgeving zich daar op den duur aan storen en dat is geen goed vooruitzicht voor hun support. Vertel daarom gerust het een en ander maar laat hen op jou afkomen voor alle details wanneer zij daar behoefte aan hebben.
En hier nog een paar praktische tips
Betrek je omgeving
Op een gegeven moment zal je omgeving vanzelf nieuwsgierig worden. Of omdat jouw eten er gewoon heerlijk uitziet, je zo lekker uitgerust lijkt als je weer eens een lang stuk bent gaan wandelen of omdat de resultaten er niet om liegen. Als je omgeving begint vragen te stellen of nieuwsgierig wordt, nodig ze uit in jouw wereld. Dat wil zeggen: vraag of ze met je mee doen. Bied bijvoorbeeld aan om een avond voor iedereen te koken, mealprep gezonde cake of stel voor om met zijn alleen een sportieve activiteit te doen. Daarbij staat niet het gezonde eten of de activiteit centraal maar samenzijn en gezelligheid. Wacht hier wel even mee tot dat zij de eerste keren naar jou toe zijn gekomen met interesse. Andersom of wanneer je dit te snel doet, zullen zij juist het gevoel hebben dat jij probeert het hen op te leggen.
Zorg voor een eigen keukenkastje of mealprep
Als je omgeving (nog) geen rekening met je kan of wil houden, zorg dan dat je zelf goed voorbereid bent en het niet van het toeval laat afhangen of je voornemens slagen. Regel eventueel dat je een eigen keukenkastje kunt krijgen als je nog thuis woont en zet hier al je gezonde dingen in. Zorg ook dat je een lekkere vervanging hebt voor momenten waarop je familie wil drinken of snoepen. Het is helemaal niet nodig om dan helemaal zonder iets sip in een hoekje te zitten. Zorg gewoon dat je andere lekkere dingen voor jezelf hebt en geniet daarvan. Er is voldoende gezond eten dat ook mega lekker is! Wanneer je met vrienden bent, denk er dan aan om zelf wat SOS snacks mee te nemen voor het geval er niet aan jou gedacht is. Ook iets lekkers gezonds voorbereiden voor iedereen is een goed idee.
Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen. Deel het gerust of stuur het door!