VEGAN PEPERNOTEN (KRUIDNOTEN)

Wat is er leuker in de keuken dan zelf of met een vriendin, je partner of kinderen pepernoten te bakken? Nou, bijna niks! Door zelf pepernoten te bakken heb je invloed op de ingrediënten die je gebruikt en kunt bijvoorbeeld het meel gebruiken dat je prettig vindt of ze zoals deze helemaal vegan maken. 

Door ze zelf te maken en er moeite voor te doen, ga je die kleine dingetjes ook een stuk meer waarderen dan een gekochte zak uit de winkel. Want allemaal in één keer opeten is dan best zonde.

Ga jij ze maken? Hieronder vind je hoe! 

Ingrediënten voor 1 lading pepernoten:

  • 250 gram volkoren speltmeel of ander meel
  • 100 gram plantaardige boter
  • 75 gram basterdsuiker
  • 25 gram witte basterdsuiker (gebruik tot 50 gram om zoeter te maken)
  • 1 snufje zout
  • 6 el havermelk
  • 2 el speculaaskruiden

Bereiding:

Haal de boter iets eerder uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Gebruik vervolgens een diepe kom om de boter te mengen met de bruine en witte basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout.

Voeg het bakmeel toe en kneed goed. Voeg eetlepels melk toe om het deeg wat natter te maken en beter te vormen. Maak er een grote bol van. 

Als het deeg een egale middel-bruine kleur, zet de bol deeg dan afgedekt ongeveer 30 minuten in de koelkast om stevig te worden. 

Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. 

Haal na de 30 minuten de bol uit de koelkast en breek deze in ongeveer 8 evengrote delen. Rol deze delen uit tot lange ronde slierten ongeveer ter dikte van een vinger. Gebruik een klein mesje om op gelijke afstand de slierten door te hakken.

Rol elk stukje tussen beide handen tot een bolletje. Houd een bolletje in je handpalm en druk er zachtjes op met je wijsvinger om het plat te maken. Leg het bolletje nu met de platte kant naar beneden op het bakblik. Zorg dat de pepernoten enige afstand tot elkaar hebben. 

Bak ze vervolgens 15-20 minuten in de oven. Eet ze warm en zacht of laat ze even afkoelen en lekker knapperig! 

De pepernoten blijven ongeveer 1 weekje goed in een koekjesblik op een droge plek. 

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs