Hoe je kunt afvallen, ook als je altijd honger hebt

door | 6 mei 2021

De meeste mensen associëren afvallen met op dieet gaan, saai en niet lekker eten én met honger lijden. En hoewel je zo je doelen absoluut ook kunt bereiken, is het nou niet bepaalt de meest prettige weg. Of de meest duurzame. 

Mijn cliënten leer ik dat afvallen ook op andere manieren werkt, zolang je maar zorgt dat je een calorietekort bereikt (want anders val je niet af) en dat je echt aspecten van je eerdere levensstijl verandert (anders kom je ook zo weer aan). 

In dit artikel deel ik met je wat de richtlijnen zijn van afvallen zonder honger lijden.

Check je porties

En of je echt wel honger zou lijden als je die wat verkleint. Veel mensen zijn gewend geraakt aan meer eten dan eigenlijk comfortabel voelt. Dit komt doordat restaurants grotere porties serveren, verpakt eten dat in steeds grotere hoeveelheden aangeboden wordt en dat overeten in sociale situaties heel gebruikelijk is (denk maar aan kerst). Zo krijg je makkelijk meer binnen dan je nodig hebt en dat kan voor een gewichtstoename zorgen. Probeer je porties eens met 15% te verkleinen en kijk of dit echt honger tot gevolg heeft. Wellicht voel je je veel prettiger, minder vol en heb je na het eten meer energie. Een teken dat je porties eerder te groot waren.

Focus op volume

In onze maag zitten 3 soorten receptoren die de vulling van de maag registreren en een signaal doorgeven aan de hersenen dat we genoeg gegeten hebben. We hebben receptoren voor het volume dat zich in de maag bevindt, de hoeveelheid calorieën die we gegeten hebben en de hoeveelheid voedingsstoffen die het eten bevat. Het beste is om alle drie de receptoren te activeren als je eet. Dit doe je door eten te eten dat veel volume en voedingsstoffen bevat, maar ook een adequate hoeveelheid calorieën om op vooruit te kunnen. 

Dat werkt zo:

Zoals je ziet tikt een simpele groentesoep de box van volume en voedingsstoffen. Maar een groentesoep bevat veel te weinig calorieën om daar lang verzadigd van te zijn. Dit kun je wel veranderen door bijvoorbeeld peulvruchten en brood ernaast toe te voegen. Een Happy Meal tikt natuurlijk de box voor een adequate hoeveelheid calorieën, maar levert daarvoor maar een kleine hoeveelheid volume en voedingsstoffen. Resultaat: na 1 uur weer honger.

Een half pak koekjes heb je wat verzadiging betreft nog minder aan. Maar ook een detox sapje, die over het algemeen als extreem gezond gelden, doet het niet veel beter en tikt enkel de box voor de grote hoeveelheid voedingsstoffen. 

De winnaar in de verzadigingscontest hier is een goed gevulde salade bowl. Veel groente (grote hoeveelheid voedingsstoffen + volume), maar ook een bron van vet als avocado en koolhydraten als quinoa, die zorgen voor nog meer volume, voedingsstoffen maar ook een adequate hoeveelheid calorieën.

Andere gerechten die alle boxjes tikken zijn bijvoorbeeld havermout met fruit en notenpasta, goed gevulde sandwiches met volkorenbrood en rauwkost of zelf gekookte avondmaaltijden met veel groente, complexe koolhydraten, eiwitten en vetten.

Ken je onnodige caloriebommen

Kennis van voedingsmiddelen is essentieel als je op een prettige en duurzame manier wilt afvallen. Hoe zou je anders moeten weten waar je kunt besparen. Ik ben geen voorstander van het vervangen van volkoren pasta door courgette-slierten om bovengenoemde reden (veel voedingsstoffen en volume, maar te weinig calorieën). Het verzadigt vaak niet genoeg en dan liggen eetbuien op de loer.

Maar aan de andere kant elke dag meerdere snoepmomenten of een aantal keer per week alcohol of afhaal is ook wat teveel van het goede. Een goede richtlijn hierin is bijvoorbeeld elke dag iets kleins zoals een koekje of een stukje chocola en 1x per week een wat groter lekkers zoals uit eten in een restaurant. Andere verdelingen kunnen ook werken, dus kijk vooral wat bij jou past. Just seek for balance!

Drink voldoende water (hear me out!)

I know, I know “bla, bla, bla”. Maar lees even verder: wie niet genoeg drinkt, kan dit ook als hongergevoel ervaren. Daarmee wil ik niet zeggen dat je je eetmoment uit moet stellen en door water moet opvullen, maar wel dat je gedurende dag voldoende moet drinken zodat je dorst niet verkeerd interpreteert als honger. Voor vrouwen is dit ongeveer 2,5 liter water per dag en nog een liter meer als je sport. Water helpt overigens ook om alle processen in het lichaam soepel en snel te laten verlopen. Ook afvallen.

Geef slaap en rust prioriteit

Wie meer beweegt, verbrandt meer, right? Wrong! Zodat alle processen en hormonen in je lichaam optimaal kunnen functioneren, heb je de juiste balans nodig tussen activiteit en rust en herstel. Heb je dit niet, raakt je lichaam op den duur opgebrand en reageert sneller met een hongerprikkel om aan de nodige energie voor je actieve levensstijl te komen. Je voelt je prettiger als je actieve dagen afwisselt met rustige, herstel-gerichte dagen. Beloofd!

Lijkt het je fijner hier samen aan te werken? Neem dan eens een kijkje bij mijn coaching.

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Kerstdiner zonder darmklachten

Kerst zonder buikpijn? Voor velen hoort het er jaarlijks bij, maar dat hoeft niet zo te zijn. Al met een paar aanpassingen kun je kerst vieren zonder je zorgen te maken over vervelende darmklachten.

Meer lezen

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen

Cookie dough energy balls

Mijn favoriete tussendoortje dit jaar: energy balls! Deze variant smaakt naar een koekje zo lekker. Ik eet ze voor een workout, als toetje na de lunch of bij een kopje thee als ik wat extra honger heb.

Meer lezen

15 manieren om te ontspannen & je emoties te verwerken zonder eten

Gezonde eetgewoonten en regelmatige beweging zijn makkelijk als je leven vlekkeloos gaat. Juist als het tegenzit, grijp je sneller tot eten als troost, afleiding of opkikker. En dat kan een fijn gevoel en goede resultaten in de weg staan. In dit artikel lees je 15 manieren waarop je anders met je emoties kunt omgaan.

Meer lezen

Simpele lunch sandwiches

Een gezond alternatief voor de boterham met kaas of pindakaas. Deze sandwiches geven je meer vezels, voedingsstoffen en eiwitten en je voelt je daardoor energieker en langer verzadigd. In 5 minuten klaar te maken en daarmee ideaal voor mee naar werk.

Meer lezen

Quinoa sushi met wasabimayonaise

Zin om wat meer moeite te doen of op zoek naar de invulling voor een leuke, gezonde date? Maak eens zelf sushi! Je bent een tijdje bezig, maar het is een leuke activiteit, erg lekker en door de quinoa in dit recept overeet je minder snel en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel.

Meer lezen

Matcha energy balls (door Sanne Vloet & Soulsyncbody)

Yes you can snack! Lekkere tussendoortjes horen ook bij een gezonde levensstijl. Maar we laten de suiker, smaakversterkers en toevoegingen achterwegen en focussen op echte voedingsmiddelen. Met deze matcha balls heb je dagelijks iets lekkers om naar uit te kijken.

Meer lezen

Simpele chiapudding (basisrecept)

Chiapudding is ontzettend goed voor je darmen! Op smaak brengen kun je het met kokosmelk, geraspte citroen, vanille of cacao poeder. Hier vind je mijn simpele basisrecept en favoriete combinaties!

Meer lezen