Social media is voor velen vooral een manier om te ontspannen, te connecten met anderen of op de hoogte te blijven over nieuws dat jij belangrijk vindt. Maar als je wilt, kun je je social media voor nog veel meer gebruiken.
Gemiddeld zitten we in Nederland zo’n 1,5 uur per dag te scrollen op social media. Als je je social media een beetje slim inricht, kunnen dit 1,5 uur per dag zijn waarin je meer leert over het bereiken van je doelen, het herkennen van valkuilen en het connecten met mensen die hetzelfde meemaken als jij. En dat terwijl het nog steeds een ontspannende activiteit blijft die lekker vanaf een kussentje op de bank en met een kopje thee kan.
Het verschil tussen een helpende, niet-helpende en neutrale social media
Grofweg kun je de invulling van je social media, dus dat wat je online langs ziet komen op basis van je voorkeuren en de mensen die je volgt, onderverdelen in één van drie categorieën: helpend, niet-helpend en neutraal.
Neutrale social media
Bij een neutrale social media invulling kun je bijvoorbeeld denken aan kattenfilmpjes (superleuk, dus mag je best een paar van houden hoor), grappige memes, vrienden en vriendinnen die je volgt en misschien een aantal accounts die over je hobby’s en interesses gaan. Omgeef jezelf hierbij vooral met dingen die je leuk vindt die niks te maken hebben met voeding en beweging. Ze herinneren je aan de andere dingen in het leven waar je plezier uithaalt en zorgen voor luchtigheid en positiviteit.
Niet-helpende social media
Een niet-helpende social media is ingevuld met triggers en verkeerde boodschappen. Denk bijvoorbeeld aan accounts die je stimuleren om meer te gaan sporten, terwijl je eigenlijk wilt minderen. Of een verre kennis die veel volgers heeft en die je maar gewoon volgt omdat je haar kent, maar die eigenlijk in je irritatiezone zit. Of mensen die calorieën tracken, obsessief bewegen, mogelijk een eetstoornis hebben, etc. en die bij jou slechte gewoontes triggeren of vervelende herinneringen oproepen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan mensen die zichzelf als voorbeeld voor de perfecte, gezonde levensstijl portretteren maar daarnaast geen achtergrond hebben in voeding, sport of psychologie waarop zij hun adviezen baseren. Dit is niet altijd een probleem wanneer iemand zelf daadwerkelijk een positief, gebalanceerd leven leidt. Maar wanneer dat niet zo is, kunnen deze accounts erg schadelijk zijn en verkeerde informatie met je delen.
Helpende social media
Een helpende social media is ingevuld met precies het tegenovergestelde. Een mix van accounts die je onderbouwde kennis en informatie geven, mensen die in dezelfde situatie zitten als jij waarmee je contact kunt leggen, positieve reminders en motivatoren. En voor de balans wat schattige kattenfilmpjes en andere neutrale accounts.
Door je social media helpend in te richten, werk je elke dag gemiddeld 1,5 uur aan het bereiken van je doelen. En dat zonder dat je het doorhebt!
In dit artikel leg ik je uit wie er in jouw volglijst moeten zodat je voor jezelf zo’n helpende social media creëert.
Wie moet je volgen
De experts
Dit zijn de mensen die jou informatie en kennis geven over jouw doelen. Als die rondom jouw doel liggen, denk hierbij dan vooral aan diëtisten, gedrags- en/of voedingscoaches, (voedings)psychologen, voedings- en/of gedragswetenschappers en eventueel personal trainers die extra aandacht besteden aan voeding in combinatie met sport. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam afvallen middels levensstijlveranderingen, de bewezen methodes bij het overwinnen van eetbuien, kennis die er is over het verloop van eetstoornis herstel of erkende feiten over voeding, het lichaam en de menselijke psyche.
Experts zijn de mensen die gestudeerd hebben om de informatie die zij hebben met jou te kunnen delen en/of die al erg lang werkzaam zijn binnen dit werkveld. Het is belangrijk dat je ze volgt zodat je een aantal vertrouwde bronnen hebt waaruit je informatie kunt betrekken. Iedereen kan iets op internet zeggen, dat betekent niet dat het een feit is. Experts maken onderscheid tussen wat hun mening is en wat de feiten zijn. Zorg dus dat deze in je volglijst staan!
Vergeet daarbij ook niet om mij te volgen 😉 @plantifulplan
De ervaringsdeskundigen
Dit zijn accounts, doorgaans grotere of kleinere influencers, maar het kan ook samengaan met iemand die ook expert is, die zelf hebben meegemaakt wat jij nu meemaakt. Ervaringsdeskundigen zijn mensen die zelf een doel hadden of wilden veranderen en die dit gelukt is. Zij begrijpen je op een ander niveau dan iemand die puur expert is je ooit zou kunnen begrijpen. Ze herkennen echt wat jij voelt en kunnen hierdoor ontzettend goed steun en erkenning bieden.
Ervaringsdeskundigen zijn een lichtpuntje in je volglijst en kunnen je veel hoop en vertrouwen geven waar een expert misschien niet altijd zal kunnen komen. Ook deze horen dus absoluut in je volglijst.
De medestrijders
Nog een aantal fijne accounts om in je helpende social media invulling te hebben zijn de accounts van medestrijders. Dit zijn mensen die in dezelfde situatie zitten als jij, hetzelfde pad bewandelen en ongeveer op hetzelfde punt zijn als jij. Aan medestrijders kun je je optrekken, je kunt er steun en positief contact uithalen. Deze accounts zijn doorgaans wat kleiner waardoor persoonlijk contact met hen makkelijker mogelijk is. Je kunt je zorgen met hen delen, ze kunnen je accountability partner worden of rolmodel. Let wel op dat de invloed ook echt positief is en het geen competitie wordt. Als je dat kunt uitsluiten, zijn medestrijders ontzettend fijn om in je feed langs te zien komen.
De positieve reminders
Dit zijn accounts die je op een luchtige manier eraan helpen herinneren waarvoor je het doet, zo hard werken aan je doelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan accounts met quotes en motiverende teksten, body positivity influencers of mensen die op een manier met voeding en hun lichaam omgaan die jij graag wilt bereiken. Hoe meer diversiteit hoe beter!
Deze accounts zijn het vuurtje en de drijvende kracht van jouw helpende social media als je er even helemaal doorheen zit en niks helpt. Houd je vast aan een quote, reminder of het simpelweg bij iemand anders kunnen zien dat het leven minder zwaar kan zijn dan je op dat moment denkt.
De neutralen
Tot slot is het natuurlijk prima om met jouw account ook je vrienden, familie, oude klasgenoten en collega’s te volgen. Net zoals accounts over dieren (kattenfilmpjes!), memes, de natuur, reizen of je hobby’s. Alles wat voor jou gevoel geen negatieve invloed op jou en je doelen heeft, is goed. Let wel op dat je de verhouding in een voor jou helpende balans houdt en dat je ook interactie hebt met de experts, ervaringsdeskundigen, medestrijders en positieve reminders. Doe je dat niet, verdwijnen deze steeds meer op de achtergrond door het social media algoritme en raak je ze kwijt. Hoe meer je liked, reageert en dm’d, hoe meer er van dat account langskomt in jouw feed.
Wil je aan de slag gaan met het helpend inrichten van je social media? Pak er dan een vrije zondagmiddag of een paar uurtjes voor en verwijder allereerst alle accounts die niet-helpend zijn. Kijk of je ook wat kunt minimaliseren in de neutrale accounts. Ga vervolgens op zoek naar de helpende accounts en like en volg erop los. Zodra je eenmaal begonnen bent zullen de social media platformen je ook zelf meer accounts presenteren die aansluiten bij jouw nieuwe voorkeuren.
In één week tijd kun je zo iets compleet anders halen uit die 1,5 uur langs plaatjes scrollen!
Heeft dit artikel jou geholpen? Dan zou het ook anderen kunnen helpen. Deel het gerust of stuur het door!