Zo zet je social media in om je doelen te bereiken

door | 29 maart 2022

Social media is voor velen vooral een manier om te ontspannen, te connecten met anderen of op de hoogte te blijven over nieuws dat jij belangrijk vindt. Maar als je wilt, kun je je social media voor nog veel meer gebruiken.

Gemiddeld zitten we in Nederland zo’n 1,5 uur per dag te scrollen op social media. Als je je social media een beetje slim inricht, kunnen dit 1,5 uur per dag zijn waarin je meer leert over het bereiken van je doelen, het herkennen van valkuilen en het connecten met mensen die hetzelfde meemaken als jij. En dat terwijl het nog steeds een ontspannende activiteit blijft die lekker vanaf een kussentje op de bank en met een kopje thee kan.

Het verschil tussen een helpende, niet-helpende en neutrale social media

Grofweg kun je de invulling van je social media, dus dat wat je online langs ziet komen op basis van je voorkeuren en de mensen die je volgt, onderverdelen in één van drie categorieën: helpend, niet-helpend en neutraal.

Neutrale social media

Bij een neutrale social media invulling kun je bijvoorbeeld denken aan kattenfilmpjes (superleuk, dus mag je best een paar van houden hoor), grappige memes, vrienden en vriendinnen die je volgt en misschien een aantal accounts die over je hobby’s en interesses gaan. Omgeef jezelf hierbij vooral met dingen die je leuk vindt die niks te maken hebben met voeding en beweging. Ze herinneren je aan de andere dingen in het leven waar je plezier uithaalt en zorgen voor luchtigheid en positiviteit.

Niet-helpende social media

Een niet-helpende social media is ingevuld met triggers en verkeerde boodschappen. Denk bijvoorbeeld aan accounts die je stimuleren om meer te gaan sporten, terwijl je eigenlijk wilt minderen. Of een verre kennis die veel volgers heeft en die je maar gewoon volgt omdat je haar kent, maar die eigenlijk in je irritatiezone zit. Of mensen die calorieën tracken, obsessief bewegen, mogelijk een eetstoornis hebben, etc. en die bij jou slechte gewoontes triggeren of vervelende herinneringen oproepen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan mensen die zichzelf als voorbeeld voor de perfecte, gezonde levensstijl portretteren maar daarnaast geen achtergrond hebben in voeding, sport of psychologie waarop zij hun adviezen baseren. Dit is niet altijd een probleem wanneer iemand zelf daadwerkelijk een positief, gebalanceerd leven leidt. Maar wanneer dat niet zo is, kunnen deze accounts erg schadelijk zijn en verkeerde informatie met je delen.

Helpende social media

Een helpende social media is ingevuld met precies het tegenovergestelde. Een mix van accounts die je onderbouwde kennis en informatie geven, mensen die in dezelfde situatie zitten als jij waarmee je contact kunt leggen, positieve reminders en motivatoren. En voor de balans wat schattige kattenfilmpjes en andere neutrale accounts.

Door je social media helpend in te richten, werk je elke dag gemiddeld 1,5 uur aan het bereiken van je doelen. En dat zonder dat je het doorhebt!

In dit artikel leg ik je uit wie er in jouw volglijst moeten zodat je voor jezelf zo’n helpende social media creëert.

Wie moet je volgen

De experts

Dit zijn de mensen die jou informatie en kennis geven over jouw doelen. Als die rondom jouw doel liggen, denk hierbij dan vooral aan diëtisten, gedrags- en/of voedingscoaches, (voedings)psychologen, voedings- en/of gedragswetenschappers en eventueel personal trainers die extra aandacht besteden aan voeding in combinatie met sport. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam afvallen middels levensstijlveranderingen, de bewezen methodes bij het overwinnen van eetbuien, kennis die er is over het verloop van eetstoornis herstel of erkende feiten over voeding, het lichaam en de menselijke psyche.

Experts zijn de mensen die gestudeerd hebben om de informatie die zij hebben met jou te kunnen delen en/of die al erg lang werkzaam zijn binnen dit werkveld. Het is belangrijk dat je ze volgt zodat je een aantal vertrouwde bronnen hebt waaruit je informatie kunt betrekken. Iedereen kan iets op internet zeggen, dat betekent niet dat het een feit is. Experts maken onderscheid tussen wat hun mening is en wat de feiten zijn. Zorg dus dat deze in je volglijst staan!

Vergeet daarbij ook niet om mij te volgen 😉 @plantifulplan

De ervaringsdeskundigen

Dit zijn accounts, doorgaans grotere of kleinere influencers, maar het kan ook samengaan met iemand die ook expert is, die zelf hebben meegemaakt wat jij nu meemaakt. Ervaringsdeskundigen zijn mensen die zelf een doel hadden of wilden veranderen en die dit gelukt is. Zij begrijpen je op een ander niveau dan iemand die puur expert is je ooit zou kunnen begrijpen. Ze herkennen echt wat jij voelt en kunnen hierdoor ontzettend goed steun en erkenning bieden.

Ervaringsdeskundigen zijn een lichtpuntje in je volglijst en kunnen je veel hoop en vertrouwen geven waar een expert misschien niet altijd zal kunnen komen. Ook deze horen dus absoluut in je volglijst.

De medestrijders

Nog een aantal fijne accounts om in je helpende social media invulling te hebben zijn de accounts van medestrijders. Dit zijn mensen die in dezelfde situatie zitten als jij, hetzelfde pad bewandelen en ongeveer op hetzelfde punt zijn als jij. Aan medestrijders kun je je optrekken, je kunt er steun en positief contact uithalen. Deze accounts zijn doorgaans wat kleiner waardoor persoonlijk contact met hen makkelijker mogelijk is. Je kunt je zorgen met hen delen, ze kunnen je accountability partner worden of rolmodel. Let wel op dat de invloed ook echt positief is en het geen competitie wordt. Als je dat kunt uitsluiten, zijn medestrijders ontzettend fijn om in je feed langs te zien komen.

De positieve reminders

Dit zijn accounts die je op een luchtige manier eraan helpen herinneren waarvoor je het doet, zo hard werken aan je doelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan accounts met quotes en motiverende teksten, body positivity influencers of mensen die op een manier met voeding en hun lichaam omgaan die jij graag wilt bereiken. Hoe meer diversiteit hoe beter!

Deze accounts zijn het vuurtje en de drijvende kracht van jouw helpende social media als je er even helemaal doorheen zit en niks helpt. Houd je vast aan een quote, reminder of het simpelweg bij iemand anders kunnen zien dat het leven minder zwaar kan zijn dan je op dat moment denkt.

De neutralen

Tot slot is het natuurlijk prima om met jouw account ook je vrienden, familie, oude klasgenoten en collega’s te volgen. Net zoals accounts over dieren (kattenfilmpjes!), memes, de natuur, reizen of je hobby’s. Alles wat voor jou gevoel geen negatieve invloed op jou en je doelen heeft, is goed. Let wel op dat je de verhouding in een voor jou helpende balans houdt en dat je ook interactie hebt met de experts, ervaringsdeskundigen, medestrijders en positieve reminders. Doe je dat niet, verdwijnen deze steeds meer op de achtergrond door het social media algoritme en raak je ze kwijt. Hoe meer je liked, reageert en dm’d, hoe meer er van dat account langskomt in jouw feed.

Wil je aan de slag gaan met het helpend inrichten van je social media? Pak er dan een vrije zondagmiddag of een paar uurtjes voor en verwijder allereerst alle accounts die niet-helpend zijn. Kijk of je ook wat kunt minimaliseren in de neutrale accounts. Ga vervolgens op zoek naar de helpende accounts en like en volg erop los. Zodra je eenmaal begonnen bent zullen de social media platformen je ook zelf meer accounts presenteren die aansluiten bij jouw nieuwe voorkeuren.

In één week tijd kun je zo iets compleet anders halen uit die 1,5 uur langs plaatjes scrollen!

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan zou het ook anderen kunnen helpen. Deel het gerust of stuur het door!

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Sandwiches met tonijnsalade

Tonijnsalade in de winkel bestaat vaak uit 20 ingrediënten en bevat meer mayonaise dan vis. Gelukkig is het heel makkelijk en snel zelf te maken als je weet hoe. Ik maak gebruik van dit basisrecept en varieer met de smaakmakers die ik eraan toevoeg. Komkommer, ui, venkel, bleekselderij, zelfs appel kan!

Meer lezen

Glowy skin smoothie met mango en wortel

De lente is een mooi moment om je huid een extra boost te geven na een winter van weinig zon en veel koude lucht op je gezicht. De mango, wortel, kurkuma en kokos yoghurt in deze smoothie doen precies dat. Maar niet alleen je huid, ook je darmen en hormonen worden blij van deze smoothie!

Meer lezen

Pasta met veggie balletjes en tomatensaus

Keep it simple, met deze pasta met veggie balletjes! Ik maak een saus van alle groente die ik nog in huis heb, voeg mijn favoriete tomatensaus toe, pasta en veggie balletjes en je bent al klaar. Een heerlijke comfort meal die toch vol goede ingrediënten, vitamines en vezels zit.

Meer lezen

Tonijnsalade met mini-crackers

Mijn favoriet als ik weinig inspiratie en niet zo veel in huis heb: tonijnsalade. Mijn favoriet is met bleekselderij en kappertjes, maar je kunt gerust toevoegen wat je nog hebt liggen. Wortel, appel, zelfs venkel, het werkt allemaal. Een gezonde lunch en je bent meteen je restjes kwijt.

Meer lezen

Hormoon boosting matcha

We love when food has benefits! Met dit matcha drankje krijg je naast de gebruikelijke dosis antioxidanten en l-theanine ook een boost voor je hormonen. Maca en ashwaganda hebben een kalmerende werken en zorgen ervoor dat je lichaam meer in balans komt. Op deze manier makkelijk elke dag binnen te krijgen in de vorm van je favoriete drankje.

Meer lezen

Spelt boterhammen met avocado en ei

Gezond hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met dit ontbijt krijg je veel vezels, eiwitten, gezonde vetten en voedingsstoffen binnen. En het kost je geen 15 minuten. Een echt feel good ontbijtje voor een drukke dag, of ter ondersteuning van je hormonen en bloedsuikerspiegel. Oh en je huid houdt hier ook van.

Meer lezen

Matcha yoghurt bowl

Dit recept lijkt op mijn geliefde beauty bowl met als extra ingrediënt niets minder dan matcha! Daar kun je namelijk ook mee koken en bakken, of het toevoegen aan een yoghurt bowl zoals deze. De smaak wordt er bijzonderder van en je krijgt er een kleine extra energieboost van.

Meer lezen

Dadels met pistachepasta, chocolade en zeezout

Snel en simpel! Binnen 3 minuten zet je deze gevulde dadels in de koelkast als snack voor de rest van de week. Mijn favoriet is met pistachepasta, 70% chocolade en een klein beetje zeezout. Maar gebruik gerust de ingrediënten die jij het lekkerst vindt!

Meer lezen

Kerstdiner zonder darmklachten

Kerst zonder buikpijn? Voor velen hoort het er jaarlijks bij, maar dat hoeft niet zo te zijn. Al met een paar aanpassingen kun je kerst vieren zonder je zorgen te maken over vervelende darmklachten.

Meer lezen

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen