7 redenen dat je overeet

door | 2 september 2021

De meeste mensen eten wel eens teveel. Soms omdat ze hun honger verkeerd inschatten of omdat het zo gezellig is of lekker. Dit soort overeten is heel normaal en helemaal niet erg, als je het niet te vaak doet.

Maar er zijn ook andere vormen van overeten. Waarbij je de controle over jezelf even verliest, alles eet wat los en vast zit totdat je er letterlijk misselijk van bent.

Deze vormen van overeten kunnen behoorlijk wat stress en onzekerheid opleveren. Ze zijn alles behalve normaal en duiden erop dat er iets niet helemaal goed zit. Overeten kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel bespreek ik er 7 met je:

Te weinig eten

Te weinig eten kan leiden tot overeten. En dit kan komen doordat je met opzet te weinig eet of per ongeluk. Wanneer je op een streng dieet bent, eet je bijvoorbeeld met opzet weinig. Verloopt je dag anders dan gepland waardoor je niet aan eten toekomt, eet je onbedoeld te weinig. Maar het kan ook zijn dat je zelf niet vindt dat je te weinig eet, maar dat je toch zoveel beweegt dat je onder de streep tekort komt. Je lichaam registreert het tekort en geeft je een sterke prikkel om te eten. Hoe langer je wacht, hoe heftiger zo’n eetbui vervolgens kan uitpakken. Luister daarom goed naar je hongergevoel, ook als je er zelf wat anders van vindt.

Afvallen zonder honger kan ook. In dit artikel kun je lezen hoe.

Mentale restrictie

De restrictie van eten kan leiden tot een steeds sterker wordende hongerprikkel die uiteindelijk vaak eindigt in een eetbui. Deze restrictie kan letterlijk zijn (zoals in de voorbeelden hierboven) maar ook mentaal. Een mentale restrictie is bijvoorbeeld de overtuiging dat je bepaalde voedingsmiddelen moet ontwijken omdat ze “slecht” zijn. Overeten komt dan vaak voor wanneer je trek hebt in een ongezonder voedingsmiddel maar jezelf dit nooit toestaat. Je eet misschien niet daadwerkelijk te weinig calorieën, maar toch beperk je jezelf onopgemerkt continue. Het loslaten van deze mentale restrictie kan in het begin eetbuien tot gevolg hebben. Je lichaam haalt het tekort aan vrijheid eigenlijk een beetje in op deze manier.

Het loslaten van eetregels

Het loslaten van strenge eetregels kan in het begin overeten tot gevolg hebben. Dit ervaren veel mensen die lang gedieet hebben of aan het herstellen zijn van een eetstoornis. Laat je hierdoor echter niet afschrikken. Net zoals hierboven beschreven, haalt je lichaam in wat het tekort gekomen is. Het is niet onverstandig hier begeleiding bij te zoeken, maar in de regel nemen de eetbuien ook vanzelf weer af wanneer ze de ruimte gekregen hebben. Je kunt het vergelijken met een elastiekje dat altijd strak gespannen heeft gestaan. In het eerste moment schiet het los en gaat alle kanten op, maar uiteindelijk komt het stil te hangen. Zo kun ook jij na deze periode een nieuwe balans bereiken.

What the hell effect

Het ‘What the hell effect’ treedt vaak op wanneer je eenmaal toegegeven hebt aan de drang om iets te eten. Na de eerste paar happen bedenk je dat het nu toch al een verloren gevecht is en je het er maar net zo goed van kunt nemen. Morgen begin je wel weer opnieuw. Het vermogen om kritisch naar jezelf en eten te kijken schakelt op dit moment even uit en vaak is de enige manier om te stoppen, wanneer de bodem van de verpakking bereikt is. Probeer vaker kleine beetjes van uitdagende voedingsmiddelen te eten, zonder dat je jezelf een restrictie oplegt.

Meer over het ‘What the hell effect’ en hoe je ermee kunt leren omgaan, lees je in dit artikel.

Ondergewicht

Het is mogelijk om voldoende te eten en geen tot weinig mentale restricties (meer) te hebben en toch ondergewicht te behouden. Bij ondergewicht registreert het lichaam het gezondheidsgevaar en blijft sterker en vaker een hongerprikkel geven tot een gezond gewicht bereikt is. Waar dit gezonde gewicht bij jou ligt, heb je weinig invloed op. Misschien vind je jezelf op een bepaald gewicht wel goed, maar voelt je lichaam zich prettiger als het nog 2 kilo zwaarder is. Dan zal het altijd prikkels geven om in die richting te bewegen. Zolang je ondergewicht of niet je optimale gewicht hebt, zul je dus vaker of meer honger hebben.

Onderdrukte emoties

Bij onderdrukte emoties gebruik je eten metaforisch als een manier om de gevoelens naar beneden te drukken. Soms kan eten ook een mentale leegte opvullen die je ervaart of afleiden van wat er daadwerkelijk speelt. Emoties die tot overeten kunnen leiden zijn bijvoorbeeld verdriet dat niet gevoeld wordt, angst die niet aangegaan wordt, onzekerheid die niet erkent wordt, boosheid die niet geuit wordt of frustratie die niet besproken wordt. De onderdrukte emoties leren aanvoelen en toelaten helpt vaak direct met het afnemen van de hongerprikkel en de drang om te overeten.

Hormonale disbalans

Hormonen regelen alles in het lichaam, zo ook hoeveel honger en verzadiging je ervaart. De hormonen die hiervoor verantwoordelijk zijn leptine (versimpeld: het verzadigingshormoon) en ghreline (versimpeld: het hongerprikkel-hormoon). Deze kunnen verstoord raken wanneer je lichaam ook uit balans is. Dit is bijvoorbeeld het geval als je vaak te weinig slaapt en moe bent, veel stress ervaart en / of overspannen bent en bijvoorbeeld als je geen of geen goede menstruatie hebt.

Wat je kunt doen

Honger is een signaal dat aangeeft dat je moet eten. Net zoals het gevoel dat je naar het toilet moet of moe bent en wilt slapen, heeft het een functie. Wanneer je je voedselinname uitstelt of met trucjes probeert te beperken (bijvoorbeeld een groot volume eten van dingen die weinig calorieën hebben), kun je deze prikkel op den duur verstoren. De enige manier om hem dan weer goed te laten functioneren, is door er gehoor aan te geven. Ook wanneer dit in het begin eetbuien tot gevolg heeft. Deze eetbuien kunnen voelen alsof je juist helemaal de verkeerde kant op gaat en de controle kwijtraakt. Ervaar je dit en kom je er zelf moeilijk uit, laat je dan goed begeleiden door iemand die er veel ervaring mee heeft.

Je kunt voor het najaar 2021 nog bij mij terecht, een aantal plekken zijn nog beschikbaar.

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen. Deel het gerust of stuur het door.

Gerelateerde blogs

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Kerstdiner zonder darmklachten

Kerst zonder buikpijn? Voor velen hoort het er jaarlijks bij, maar dat hoeft niet zo te zijn. Al met een paar aanpassingen kun je kerst vieren zonder je zorgen te maken over vervelende darmklachten.

Meer lezen

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen

Cookie dough energy balls

Mijn favoriete tussendoortje dit jaar: energy balls! Deze variant smaakt naar een koekje zo lekker. Ik eet ze voor een workout, als toetje na de lunch of bij een kopje thee als ik wat extra honger heb.

Meer lezen

15 manieren om te ontspannen & je emoties te verwerken zonder eten

Gezonde eetgewoonten en regelmatige beweging zijn makkelijk als je leven vlekkeloos gaat. Juist als het tegenzit, grijp je sneller tot eten als troost, afleiding of opkikker. En dat kan een fijn gevoel en goede resultaten in de weg staan. In dit artikel lees je 15 manieren waarop je anders met je emoties kunt omgaan.

Meer lezen

Simpele lunch sandwiches

Een gezond alternatief voor de boterham met kaas of pindakaas. Deze sandwiches geven je meer vezels, voedingsstoffen en eiwitten en je voelt je daardoor energieker en langer verzadigd. In 5 minuten klaar te maken en daarmee ideaal voor mee naar werk.

Meer lezen

Quinoa sushi met wasabimayonaise

Zin om wat meer moeite te doen of op zoek naar de invulling voor een leuke, gezonde date? Maak eens zelf sushi! Je bent een tijdje bezig, maar het is een leuke activiteit, erg lekker en door de quinoa in dit recept overeet je minder snel en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel.

Meer lezen

Matcha energy balls (door Sanne Vloet & Soulsyncbody)

Yes you can snack! Lekkere tussendoortjes horen ook bij een gezonde levensstijl. Maar we laten de suiker, smaakversterkers en toevoegingen achterwegen en focussen op echte voedingsmiddelen. Met deze matcha balls heb je dagelijks iets lekkers om naar uit te kijken.

Meer lezen

Simpele chiapudding (basisrecept)

Chiapudding is ontzettend goed voor je darmen! Op smaak brengen kun je het met kokosmelk, geraspte citroen, vanille of cacao poeder. Hier vind je mijn simpele basisrecept en favoriete combinaties!

Meer lezen