Hieraan herken je een goede coach

door | 17 mei 2021

Dat het steeds normaler wordt om een coach of psycholoog om hulp te vragen bij een probleem of missie die je hebt, is een goed iets. Mensen blijven hierdoor minder lang rondlopen met negatieve gevoelens of vervelende situaties, leren objectiever kijken naar zichzelf en veranderen sneller. Hierdoor verbetert het welzijn aanzienlijk. Een paar tientallen jaren geleden was dit nog niet zo normaal. Coaches bestonden nauwelijks en naar een psycholoog ging je al helemaal alleen maar met echt ingrijpende problemen. En omdat het voor de meeste mensen dus nog best nieuw is, weten velen ook niet zo goed wat ze nou eigenlijk precies van een coach mogen verwachten.

Van mijn cliënten hoor ik regelmatig negatieve ervaringen die ze met andere coaches of psychologen gemaakt hebben. Dit kan beter volgens mij. Daarom heb ik dit artikel geschreven om jou te helpen een goede coach te herkennen. En als je zelf coach bent, te onderzoeken op welke vlakken je nog zou kunnen verbeteren. Dit artikel is niet bedoeld om coaches zwart te maken. We zijn allemaal mensen met sterke kanten en punten waarop we ons nog kunnen ontwikkelen.

Dus kijk een beetje kritisch maar met een zacht oog naar jouw coach of psycholoog (of naar jezelf) en lees hieronder wat goede coaches nou precies anders doen:

Een goede coach …
1. …WEET DAT ER NIET MAAR ÉÉN MANIER IS DIE VOOR IEDEREEN WERKT

De meeste coaches en psychologen hebben een bepaalde theoretische basis waar zij graag mee werken. Zo werk ik bijvoorbeeld met een combinatie van cognitieve gedragstherapie, waarbij je gedrag leert herkennen en leert dit anders te doen, en kennis over het onderbewustzijn dat zorgt voor bepaalde overtuigingen of angsten die je hebt en die je handelen bepalen. Deze manier werkt heel goed voor veel mensen, maar niet voor iedereen. Op dat moment is niet de cliënt het probleem en ook niet de methode, maar simpelweg de match tussen beide. Een goede coach zal nooit zijn manier iemand opdrukken als blijkt dat deze niet werkt.

Als je meer over mijn werkwijze wilt lezen, klik dan hier.

2. …LUISTERT EN VRAAGT DOOR IN PLAATS VAN SNELLE CONCLUSIES TE TREKKEN

Een goede coach weet dat er enorm veel context zit rondom jouw verhaal. Hoeveel je als coach al gehoord of gezien hebt, iedereen en iedere situatie is anders. Een goede coach zou daarom de eerste gesprekken eraan moeten besteden om jou zo goed mogelijk te leren kennen. Ook met elke nieuwe situatie vraagt een goede coach door en door totdat hij of zij echt een alomvattend beeld heeft. Op een later tijdstip kan een coach jou een doordachte conclusie presenteren maar ook dat blijft een inschatting. Als jij denkt dat deze inschatting niet klopt, geef dit gerust terug aan de coach. Zo helpen jullie elkaar verder.

3. …WEET DAT JE OOK VAN JE CLIËNTEN KUNT LEREN

Een goede coach-cliënt relatie vindt zoveel mogelijk op ooghoogte plaats. Soms wordt gedacht dat een coach of psycholoog zoiets als een docent is en dat de cliënt de rol van de luisterende en lerende student inneemt. Dat is niet waar. Een coach of psycholoog helpt jou, maar jij helpt hem of haar om jou goed te helpen. Door zelf een actieve houding in te nemen in het gesprek kun jij jouw coach of psycholoog ook helpen om in de juiste richting door te vragen en meer over jou te leren. Ik vraag mijn cliënten bijvoorbeeld voorafgaand aan het gesprek een email te sturen waarin zij zelf alvast nadenken over hun situatie en het aankomende gesprek. Een goede coach wil niet alles alleen doen maar waardeert juist jouw inbreng en meedenken.

4. …GEEFT JOU VEEL RUIMTE OM JE VERHAAL TE VERTELLEN

Niemand wordt coach of psycholoog als diegene niet graag praat. Toch is het belangrijk dat jouw hulpverlener zich inhoudt en zoveel mogelijk jou laat vertellen. Niets is irritanter dan veel geld betalen voor een uur begeleiding waarin uiteindelijk de coach 45 minuten aan het woord is. Je moet als cliënt een gesprek verlaten met het gevoel dat je alles wat je wilde zeggen, hebt kunnen zeggen en nog veel meer omdat jouw coach hier ook nog over doorvroeg.

5. …VAT “ONHANDIG” GEDRAG NIET PERSOONLIJK OP

De meeste mensen gaan naar coaches of psychologen omdat ze ergens mee zitten. En wie ergens mee zit is niet altijd rationeel, vriendelijk en komt afspraken na. Als coach kun je je cliënt hierop aanspreken omdat het een prettige samenwerking belemmert. Het uitgangspunt hiervan mag echter nooit zijn dat de coach zich persoonlijk tekort gedaan voelt of teleurgesteld is. Nogmaals, we zijn mensen en het is oké om als coach of psycholoog dit soort dingen wel te voelen, maar zorg ervoor dat je hierover praat met iemand anders en dat je ongeladen het gesprek met je cliënt in kunt gaan.

Handig om te weten: coaches en cliënten hebben een beroepsgeheim dus zij zullen geen gevoelige informatie of persoonsgegevens van jou met iemand anders delen. Hun eigen gevoel mag natuurlijk wel!

6. …DURFT CONFRONTEREND TE ZIJN

Confrontatie doet pijn of is op z’n minst ongemakkelijk. Maar het is wel de reden dat je bij een coach of psycholoog komt (als je even eerlijk bent tenminste). Je wilt leren zien wat je zelf nog niet kunt zien en veranderen. Dat kan niet als jouw coach of psycholoog alleen maar met jou meepraat. Daar heb je vriendinnen voor. Een goede coach of psycholoog kent verschillende tactieken om jou verder te brengen. Meepraten kan soms een tactiek zijn om jouw kritisch vermogen te prikkelen. Als je ontwijkend bent, kan een coach er ook voor kiezen om dit direct te benoemen en jou juist een spiegel voor te houden. Op het moment zelf is dit niet altijd fijn, maar een goede coach doet dit op een veilige manier die jou uiteindelijk verder brengt.

7. …KENT HET BELANG VAN DE VERTROUWENSBAND

Het allerbelangrijkste van een goede cliënt-coach fit is niet de jaren aan ervaring die een coach meebrengt of het aantal certificaten dat diegene behaald heeft. Het belangrijkste is de goede klik tussen coach en cliënt en het gevoel dat er een vertrouwensband opgebouwd wordt. Helaas hoor ik vaak dat cliënten zich eerder niet serieus genomen voelden of dat er regelrecht respect voor de cliënt ontbrak. Dat mag echt niet gebeuren. Als jullie niet met elkaar uit de voeten kunnen, zoek alsjeblieft beiden iemand anders. Het is echt niet erg om tot de conclusie te komen dat het zo niet werkt.

8. …GEEFT HET TOE ALS HIJ OF ZIJ IETS NIET WEET

Zoals ik eerder noemde zijn ook coaches maar mensen. Ze hebben meer gezien en gehoord dan jij maar ze weten zeker nog lang niet alles. Het is een enorme kracht van een coach of psycholoog als diegene ook toe kan geven als hij of zij iets niet weet. Ik waardeer het bijvoorbeeld zeer als coaches of psychologen iemand doorverwijzen naar een collega die ergens meer vanaf weet. Alternatief kan een coach of psycholoog altijd aangeven erover na te willen denken en er later op terug te willen komen. Een goede coach doet dit na afloop van een gesprek ook en komt daar ook echt nog later op terug.

Heb jij een coach of psycholoog die dit doet, dan hoef je echt niet direct te vertrekken. Je kunt hem of haar erop aanspreken. De meeste hulpverleners willen het gelukkig wel graag goed doen en wellicht help jij ze hierdoor nog beter hun werk te doen.

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen. Deel het gerust of stuur het door.

Gerelateerde blogs

Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Gemengde quinoa-rucola bowl met ei

Een salade die je perfect kunt mealpreppen en meerdere dagen meenemen naar je werk, maar die ook heerlijk vers te bereiden is. Voedzaam, vullend en je doet je er je energie, huid en darmen een cadeautje mee.

Meer lezen

Toast met cashewpasta en banaan

Het ontbijt is mijn rustige moment van de dag en mag daarom van mij wat bijzonderder zijn dan de andere maaltijden. Als ik eens wat anders wil dan mijn eiwitrijke ontbijtjes, kies ik bijvoorbeeld hiervoor: heerlijk comfort food in de vorm van warme toast, romige cashewpasta en zoete plakjes banaan.

Meer lezen

Chocolade munt smoothie

In de zomer vind ik het heerlijk om een koude smoothie te drinken met de smaakcombinatie munt en chocola. Dat doet me dan echt net denken aan het ijsje. Misschien niet voor iedereen, maar als je ervan houdt, is dit een smoothie waar je de hele dag naar uit zult kijken!

Meer lezen

Aubergine mini pizza’s

Comfort food but make it healthy! Dat zijn deze aubergine mini pizza's. Hoewel een traditionele pizza op zijn tijd moet kunnen, heb je soms ook behoefte aan iets lekkers en wilt ondertussen nog steeds iets goeds doen voor je lichaam. Een mooi moment om deze mini pizza's te proberen.

Meer lezen

Avocado smoothie

Smoothies niet vullend genoeg? Dat hangt ervan af hoe je ze maakt. Deze avocado smoothie bevat maar liefst 30 gram eiwitten en verzadigd lang en goed. Lees hier welke aanpassingen je nog meer kunt maken voor een smoothie waar je niet zo snel weer honger op krijgt.

Meer lezen

Beauty bowl met fruit, pitten & zaden

Eten met een bijzondere werking voor ons lichaam noem ik 'beauty foods'. Ze voeden ons lichaam en zijn in staat ons lichaam van binnen en van buiten te verrijken en daarmee ons welzijn te verbeteren. Met deze beauty bowl begin je de dag meteen met een goede zorg voor jezelf!

Meer lezen

Mijn 3 favoriete green juices voor een betere huid

Green juice is een soort natuurlijk voedingssupplement. Het kan huid- en darmklachten verbeteren en geeft ook de rest van je lichaam een enorme boost. Twee keer per jaar doe ik een kuur van 7 dagen. Hier vind je mijn resultaten en de juices die ik heb gedronken.

Meer lezen

Wat je het beste kunt eten om af te vallen

Ondanks dat veel mensen het heel erg moeilijk vinden, is mijn ervaring dat iedereen kan afvallen. Hiervoor moet je wel de juiste aanpassingen maken. In dit artikel lees je met welke simpele aanpassingen je gegarandeerd je doelen bereikt. Spoiler alert: less is ook hier more!

Meer lezen

Gezondere ‘dubbel chocolade’ muffins

Muffins zijn mijn liefdestaal: ik maak ze voor onszelf als lekkere, gezonde snack voor de week, als toetje, ontbijt, neem ze mee naar feestjes of geef ze cadeau. Muffins zijn gewoon altijd goed. Niet voor niks heb ik er een aantal recepten van op mijn website staan. Eentje met chocolade kon daarom niet ontbreken.

Meer lezen