Soja intolerantie: dit zijn de beste vervangers voor sojaproducten

door | 6 juli 2020

Dit artikel schrijf ik toch wel met een klein beetje pijn in mijn hart. Inmiddels eet ik 4,5 jaar plantaardig en sojaproducten waren, vooral in het begin maar ook nog daarna, de dingen die mijn plantaardige voedingspatroon een stuk makkelijker maakten. Helaas merkte ik dat ik de afgelopen maanden een steeds grotere gevoeligheid ontwikkelde voor sojaproducten. Op het laatst was zelfs een bakje soja yoghurt al voldoende en mijn darmen waren ‘on fire’ om het maar even zo te zeggen. 

Nou komt een gevoeligheid voor soja best vaak voor en kan zich op verschillende manieren uiten. Je kunt last krijgen van je darmen maar bijvoorbeeld ook van je huid door uitslag of droge plekken. Soja is een van de voedingsmiddelen dat het meeste intoleranties veroorzaakt, samen met noten en lactose, dus het is niet zo gek dat steeds meer mensen hier gevoelig op reageren. En die gevoeligheid hoef je niet vanaf het begin te hebben. Die kan ook, net zoals bij mij, geleidelijk ontstaan.

Wel belangrijk om te weten: als je geen gevoeligheid hebt voor soja, is het niet slecht voor je gezondheid. Veel mensen denken dat soja hormonen bevat die je eigen hormoonhuishouding beïnvloeden. Dit ligt is pas het geval bij hele grote hoeveelheden. Dagelijks een bakje sojayoghurt of een vleesvervanger zijn voor de meesten mensen geen enkel probleem.

Toch wel jammer want nu moet soja dus wijken uit mijn voedingspatroon. Gelukkig leven we wel in een wereld waarin plantaardig eten nóg weer véél makkelijker is dan 4 jaar geleden en dus had ik redelijk snel een aantal waardige vervangers gevonden. Producten die niet alleen goede vervangers zijn voor de smaak van sojaproducten maar ook de voedingswaarden. Ben jij iemand die ook om reden van zijn gezondheid, of misschien wel om het milieu of voor de extra variatie wat minder soja wil eten? Lees dan maar even mee.

Vervang…

Sojamelk door amandelmelk

Het is maar net wat jij lekker vindt, maar het makkelijkst te vervangen van alle sojaproducten is sojamelk. Ik denk dat er nog wel 10 andere soorten zijn. Qua smaak komt havermelk het dichtste in de buurt van sojamelk. Maar misschien kom je er wel achter dat je andere soorten melk ook heel lekker vindt. Het beste kun je er gewoon een paar proberen tot je een nieuwe favoriet gevonden hebt. Wanneer je er een niet lekker vindt, maak hem dan op door hem door een smoothie te doen en je proeft er niks meer van 🙂

Sojakwark door amandelkwark met een schepje eiwitpoeder

Amandelkwark is even wennen qua smaak maar bijvoorbeeld heel lekker met rood fruit of banaan en rozijnen. Om de voedingswaarden van sojakwark te evenaren kun je er een schepje plantaardig eiwitpoeder doorheen doen van erwten-, rijst- of hennep proteïne. Wil je weten welke plantaardige eiwitpoeders er zijn en welke bij jou past, lees dan dit artikel.

Soja-vruchtenyoghurt door kokosyoghurt

What a time to be alive: Danio bedacht een plantaardige yoghurt op basis van kokos. Verfrissend met een vleugje tropisch eiland en tot nu toe verkrijgbaar in drie smaken waaronder (houd je vast) stracciatella! Producten op basis van kokos zijn wel wat rijker, dus het is verstandig er iets minder royaal mee om te gaan dan met de sojaproducten. Maar dat zorgt er ook weer voor dat je er langer van kunt genieten.

Vleesvervangers met soja door seitan, falafel, pulled oats en peulvruchten

Wat vleesvervangers bij het avondeten betreft, is soja de unbeaten hero. Het is makkelijk te bereiden, te kruiden, komt qua smaak en voedingswaarden het dichtst in de buurt van vlees en er is ontzettend veel variatie. Deze sojaproducten vervangen is dus nog niet zo makkelijk. Mijn favoriet tot nu toe is seitan. Het is gemaakt van tarwegluten, en bevat een vergelijkbare smaak en voedingswaarden als soja. Ook pulled oats doen het qua smaak, bereiding en voedingswaarden best goed. Alleen voor mensen met een glutenintolerantie zijn deze twee producten helaas niet geschikt. In dat geval kun je nog wel uitwijken op falafel, gemaakt van kikkererwten of pure peulvruchten. Linzen zijn bijvoorbeeld heel lekker in curry’s en van gemengde bonen maak je zó een heerlijke gevulde soep. Allerlei verschillende recepten met peulvruchten vind je bijvoorbeeld op Pinterest.

Tempeh door lupeh

Lupine is een relatief nieuwe vleesvervanger. Gemaakt van bonen die tot dezelfde familie behoren als pinda’s (I know, I was just as shocked as you) en een respectabele 17 gram eiwitten per 100 gram, komen de gefermenteerde bonen in Lupeh heel dichtbij de voedingswaarden van tempeh. Met bijna dubbel zoveel vezels en gematigder wat de vetten betreft, is het misschien zelfs nog wel een stukje beter. En qua smaak proef je geen verschil.

Soja romige spread door haver romige spread

Het is al niet zo makkelijk om goed, hartig, plantaardig broodbeleg te vinden, en dan is het ook nog eens meestal van soja gemaakt. Inmiddels heb ik mijn eigen vervangers gevonden in de haver spread van Oatly (verkrijgbaar in drie smaken), hoemoes (verkrijgbaar in 3000 smaken), af en toe plantaardige kaas op basis van kokosolie of gewoon de simple but good old avocado met zout en peper.

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen. Deel het gerust of stuur het door.

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Sandwiches met tonijnsalade

Tonijnsalade in de winkel bestaat vaak uit 20 ingrediënten en bevat meer mayonaise dan vis. Gelukkig is het heel makkelijk en snel zelf te maken als je weet hoe. Ik maak gebruik van dit basisrecept en varieer met de smaakmakers die ik eraan toevoeg. Komkommer, ui, venkel, bleekselderij, zelfs appel kan!

Meer lezen

Glowy skin smoothie met mango en wortel

De lente is een mooi moment om je huid een extra boost te geven na een winter van weinig zon en veel koude lucht op je gezicht. De mango, wortel, kurkuma en kokos yoghurt in deze smoothie doen precies dat. Maar niet alleen je huid, ook je darmen en hormonen worden blij van deze smoothie!

Meer lezen

Pasta met veggie balletjes en tomatensaus

Keep it simple, met deze pasta met veggie balletjes! Ik maak een saus van alle groente die ik nog in huis heb, voeg mijn favoriete tomatensaus toe, pasta en veggie balletjes en je bent al klaar. Een heerlijke comfort meal die toch vol goede ingrediënten, vitamines en vezels zit.

Meer lezen

Tonijnsalade met mini-crackers

Mijn favoriet als ik weinig inspiratie en niet zo veel in huis heb: tonijnsalade. Mijn favoriet is met bleekselderij en kappertjes, maar je kunt gerust toevoegen wat je nog hebt liggen. Wortel, appel, zelfs venkel, het werkt allemaal. Een gezonde lunch en je bent meteen je restjes kwijt.

Meer lezen

Hormoon boosting matcha

We love when food has benefits! Met dit matcha drankje krijg je naast de gebruikelijke dosis antioxidanten en l-theanine ook een boost voor je hormonen. Maca en ashwaganda hebben een kalmerende werken en zorgen ervoor dat je lichaam meer in balans komt. Op deze manier makkelijk elke dag binnen te krijgen in de vorm van je favoriete drankje.

Meer lezen

Spelt boterhammen met avocado en ei

Gezond hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met dit ontbijt krijg je veel vezels, eiwitten, gezonde vetten en voedingsstoffen binnen. En het kost je geen 15 minuten. Een echt feel good ontbijtje voor een drukke dag, of ter ondersteuning van je hormonen en bloedsuikerspiegel. Oh en je huid houdt hier ook van.

Meer lezen

Matcha yoghurt bowl

Dit recept lijkt op mijn geliefde beauty bowl met als extra ingrediënt niets minder dan matcha! Daar kun je namelijk ook mee koken en bakken, of het toevoegen aan een yoghurt bowl zoals deze. De smaak wordt er bijzonderder van en je krijgt er een kleine extra energieboost van.

Meer lezen

Dadels met pistachepasta, chocolade en zeezout

Snel en simpel! Binnen 3 minuten zet je deze gevulde dadels in de koelkast als snack voor de rest van de week. Mijn favoriet is met pistachepasta, 70% chocolade en een klein beetje zeezout. Maar gebruik gerust de ingrediënten die jij het lekkerst vindt!

Meer lezen

Kerstdiner zonder darmklachten

Kerst zonder buikpijn? Voor velen hoort het er jaarlijks bij, maar dat hoeft niet zo te zijn. Al met een paar aanpassingen kun je kerst vieren zonder je zorgen te maken over vervelende darmklachten.

Meer lezen

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen