Hoe je lekkere koffie drinkt, die ook nog goed is voor je

door | 6 april 2023

Koffie drinken draait om meer dan alleen het drankje. Als je het zet, volg je je eigen kleine ritueel. De geur van je favoriete vers gemalen bonen, het gezellige geluid van het koffiezetapparaat, de zorgvuldige keuze voor wel of geen melk en suiker erbij. Het draagt allemaal bij aan het gevoel dat je even iets fijns doet voor jezelf. We horen dan ook niet zo graag dat koffie ook negatieve kanten heeft.

Misschien hoor je wel eens berichten dat het je hormonen negatief kan beïnvloeden, je darmen irriteren, de natuurlijke energiebalans in je lichaam verstoren, en nog wel het een en ander. En hoewel hier wat waarheid in zit, is het net als met zoveel dingen ook vooral afhankelijk van hoe je je koffie drinkt, hoeveel en waarom.

Op welke manieren koffie juist goed voor je kan zijn en hoe je heerlijk kunt blijven genieten van je favoriete drankje, vertel ik je hieronder.

Koffie rooft energie, maar…

De meest kenmerkende eigenschap van koffie is dat het je energie geeft. Dit doet het doordat de cafeïne in koffie een neurotransmitter in je brein onderdrukt die je normaal gesproken kalm en slaperig maakt. Hierdoor kunnen andere neurotransmitters die je juist wakker en alert maken weer beter werken. Zo voelt het alsof je van koffie energie krijgt. Maar die energie komt eigenlijk vanuit jezelf. Heel veel koffie drinken of later op de dag is daarom meestal geen goed idee. Je slaapt er slecht door en pleegt roofbouw op de energiereserves in je lichaam.

Hoe je dit wel in je voordeel kunt gebruiken: 1-2 kopjes koffie in het eerste deel van de dag kunnen je alerter en energieker maken in situaties waarin dat handig is. Als je bijvoorbeeld belangrijke werktaken als eerste in de ochtend doet of na een nacht slecht slapen wel klaar moet staan voor je kinderen. Koffie heeft ook een positief effect op je sportprestaties wanneer je het kort voor je ochtendworkout drinkt.

Koffie beïnvloedt je hormonen, maar…

Bij sommige mensen zorgt het drinken van koffie voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Dat kan vervelend voelen en tot meer honger en energiedips leiden gedurende de dag.

Wil je je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houden maar ook graag koffie drinken? Dat kan gelukkig: Drink je koffie niet op een lege maag maar bijvoorbeeld als afsluiting na een eiwit-en vetrijk ontbijt. Ook een schepje collageen door je koffie kan. Drink je het daarnaast zonder suiker, kun je alweer een groot deel van dit negatieve effect wegstrepen.

Koffie heeft effect op je darmen, maar…

In mijn studententijd had ik een vriendin die koffie gebruikte om naar de wc te kunnen. Zonder koffie in de ochtend lukte het haar niet. Naast dat koffie je darmwerking stimuleert, wat soms dus positief kan zijn, kan het ook een irriterend effect hebben op je maagwand, en ervoor zorgen dat sommige voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.

Als je last krijgt van je maag of darmen van koffie maar het lastig vindt dit op te geven, zou je kunnen overstappen op decaf koffie. Goede decaf koffie heeft behalve het gebrek aan cafeïne, vergelijkbare gezondheidsvoordelen. En gebruik jij koffie om naar de wc te kunnen, las dan eens een pauze in en laat je lichaam weer wennen aan de natuurlijke gang van zaken.

Koffie geeft je een opgejaagd gevoel, maar…

Ieders tolerantie van koffie ligt ergens anders. Waar de een wel 8 kopjes per dag kan drinken zonder iets te merken, voelt de ander de negatieve effecten van koffie al vanaf de allereerste. Het opgejaagde gevoel dat koffie je kan geven ontstaat door een overprikkeling van je zenuwstelsel als reactie op de cafeïne. Wanneer dit effect optreedt, betekent het dat jij voor je eigen tolerantieniveau te veel hebt gehad. Als je van jezelf snel angstig bent of een periode veel stress hebt, kun je dit effect ook sterker voelen.

Koffie drinken kan dan wel gewoon maar gewoon wat minder. In zeldzame gevallen, daar ben ik er bijvoorbeeld eentje van, is je cafeïnetolerantie nul. In dat geval kun je koffie beter wel helemaal vervangen door een ander drankje. Misschien eentje waar ook een leuk ritueel omheen zit, zoals matcha.

Andere drankjes zijn beter, maar…

Met koffie-vervangers als matcha of kurkuma lattes die bomvol ontstekingsremmende stoffen en antioxidanten zitten, heeft koffie een slechte naam gekregen. En als je koffie met een van deze superdrankjes vergelijkt komt het inderdaad wat minder goed uit de verf. Maar dat betekent niet dat koffie slecht voor je is. Ook koffie bevat namelijk wat antioxidanten en een aantal belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast telt vooral hoe je hele voedingspatroon eruitziet: eet je verder veel groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, magere eiwitten en gezonde vetten, kan dat kopje koffie in de ochtend echt geen kwaad.

Dus wil jij je favoriete kopje koffie graag ongestoord blijven drinken? Lekker doen!

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Sandwiches met tonijnsalade

Tonijnsalade in de winkel bestaat vaak uit 20 ingrediënten en bevat meer mayonaise dan vis. Gelukkig is het heel makkelijk en snel zelf te maken als je weet hoe. Ik maak gebruik van dit basisrecept en varieer met de smaakmakers die ik eraan toevoeg. Komkommer, ui, venkel, bleekselderij, zelfs appel kan!

Meer lezen

Glowy skin smoothie met mango en wortel

De lente is een mooi moment om je huid een extra boost te geven na een winter van weinig zon en veel koude lucht op je gezicht. De mango, wortel, kurkuma en kokos yoghurt in deze smoothie doen precies dat. Maar niet alleen je huid, ook je darmen en hormonen worden blij van deze smoothie!

Meer lezen

Pasta met veggie balletjes en tomatensaus

Keep it simple, met deze pasta met veggie balletjes! Ik maak een saus van alle groente die ik nog in huis heb, voeg mijn favoriete tomatensaus toe, pasta en veggie balletjes en je bent al klaar. Een heerlijke comfort meal die toch vol goede ingrediënten, vitamines en vezels zit.

Meer lezen

Tonijnsalade met mini-crackers

Mijn favoriet als ik weinig inspiratie en niet zo veel in huis heb: tonijnsalade. Mijn favoriet is met bleekselderij en kappertjes, maar je kunt gerust toevoegen wat je nog hebt liggen. Wortel, appel, zelfs venkel, het werkt allemaal. Een gezonde lunch en je bent meteen je restjes kwijt.

Meer lezen

Hormoon boosting matcha

We love when food has benefits! Met dit matcha drankje krijg je naast de gebruikelijke dosis antioxidanten en l-theanine ook een boost voor je hormonen. Maca en ashwaganda hebben een kalmerende werken en zorgen ervoor dat je lichaam meer in balans komt. Op deze manier makkelijk elke dag binnen te krijgen in de vorm van je favoriete drankje.

Meer lezen

Spelt boterhammen met avocado en ei

Gezond hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met dit ontbijt krijg je veel vezels, eiwitten, gezonde vetten en voedingsstoffen binnen. En het kost je geen 15 minuten. Een echt feel good ontbijtje voor een drukke dag, of ter ondersteuning van je hormonen en bloedsuikerspiegel. Oh en je huid houdt hier ook van.

Meer lezen

Matcha yoghurt bowl

Dit recept lijkt op mijn geliefde beauty bowl met als extra ingrediënt niets minder dan matcha! Daar kun je namelijk ook mee koken en bakken, of het toevoegen aan een yoghurt bowl zoals deze. De smaak wordt er bijzonderder van en je krijgt er een kleine extra energieboost van.

Meer lezen

Dadels met pistachepasta, chocolade en zeezout

Snel en simpel! Binnen 3 minuten zet je deze gevulde dadels in de koelkast als snack voor de rest van de week. Mijn favoriet is met pistachepasta, 70% chocolade en een klein beetje zeezout. Maar gebruik gerust de ingrediënten die jij het lekkerst vindt!

Meer lezen

Kerstdiner zonder darmklachten

Kerst zonder buikpijn? Voor velen hoort het er jaarlijks bij, maar dat hoeft niet zo te zijn. Al met een paar aanpassingen kun je kerst vieren zonder je zorgen te maken over vervelende darmklachten.

Meer lezen

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen