Hoe je lekkere koffie drinkt, die ook nog goed is voor je

door | 6 april 2023

Koffie drinken draait om meer dan alleen het drankje. Als je het zet, volg je je eigen kleine ritueel. De geur van je favoriete vers gemalen bonen, het gezellige geluid van het koffiezetapparaat, de zorgvuldige keuze voor wel of geen melk en suiker erbij. Het draagt allemaal bij aan het gevoel dat je even iets fijns doet voor jezelf. We horen dan ook niet zo graag dat koffie ook negatieve kanten heeft.

Misschien hoor je wel eens berichten dat het je hormonen negatief kan beïnvloeden, je darmen irriteren, de natuurlijke energiebalans in je lichaam verstoren, en nog wel het een en ander. En hoewel hier wat waarheid in zit, is het net als met zoveel dingen ook vooral afhankelijk van hoe je je koffie drinkt, hoeveel en waarom.

Op welke manieren koffie juist goed voor je kan zijn en hoe je heerlijk kunt blijven genieten van je favoriete drankje, vertel ik je hieronder.

Koffie rooft energie, maar…

De meest kenmerkende eigenschap van koffie is dat het je energie geeft. Dit doet het doordat de cafeïne in koffie een neurotransmitter in je brein onderdrukt die je normaal gesproken kalm en slaperig maakt. Hierdoor kunnen andere neurotransmitters die je juist wakker en alert maken weer beter werken. Zo voelt het alsof je van koffie energie krijgt. Maar die energie komt eigenlijk vanuit jezelf. Heel veel koffie drinken of later op de dag is daarom meestal geen goed idee. Je slaapt er slecht door en pleegt roofbouw op de energiereserves in je lichaam.

Hoe je dit wel in je voordeel kunt gebruiken: 1-2 kopjes koffie in het eerste deel van de dag kunnen je alerter en energieker maken in situaties waarin dat handig is. Als je bijvoorbeeld belangrijke werktaken als eerste in de ochtend doet of na een nacht slecht slapen wel klaar moet staan voor je kinderen. Koffie heeft ook een positief effect op je sportprestaties wanneer je het kort voor je ochtendworkout drinkt.

Koffie beïnvloedt je hormonen, maar…

Bij sommige mensen zorgt het drinken van koffie voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Dat kan vervelend voelen en tot meer honger en energiedips leiden gedurende de dag.

Wil je je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houden maar ook graag koffie drinken? Dat kan gelukkig: Drink je koffie niet op een lege maag maar bijvoorbeeld als afsluiting na een eiwit-en vetrijk ontbijt. Ook een schepje collageen door je koffie kan. Drink je het daarnaast zonder suiker, kun je alweer een groot deel van dit negatieve effect wegstrepen.

Koffie heeft effect op je darmen, maar…

In mijn studententijd had ik een vriendin die koffie gebruikte om naar de wc te kunnen. Zonder koffie in de ochtend lukte het haar niet. Naast dat koffie je darmwerking stimuleert, wat soms dus positief kan zijn, kan het ook een irriterend effect hebben op je maagwand, en ervoor zorgen dat sommige voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.

Als je last krijgt van je maag of darmen van koffie maar het lastig vindt dit op te geven, zou je kunnen overstappen op decaf koffie. Goede decaf koffie heeft behalve het gebrek aan cafeïne, vergelijkbare gezondheidsvoordelen. En gebruik jij koffie om naar de wc te kunnen, las dan eens een pauze in en laat je lichaam weer wennen aan de natuurlijke gang van zaken.

Koffie geeft je een opgejaagd gevoel, maar…

Ieders tolerantie van koffie ligt ergens anders. Waar de een wel 8 kopjes per dag kan drinken zonder iets te merken, voelt de ander de negatieve effecten van koffie al vanaf de allereerste. Het opgejaagde gevoel dat koffie je kan geven ontstaat door een overprikkeling van je zenuwstelsel als reactie op de cafeïne. Wanneer dit effect optreedt, betekent het dat jij voor je eigen tolerantieniveau te veel hebt gehad. Als je van jezelf snel angstig bent of een periode veel stress hebt, kun je dit effect ook sterker voelen.

Koffie drinken kan dan wel gewoon maar gewoon wat minder. In zeldzame gevallen, daar ben ik er bijvoorbeeld eentje van, is je cafeïnetolerantie nul. In dat geval kun je koffie beter wel helemaal vervangen door een ander drankje. Misschien eentje waar ook een leuk ritueel omheen zit, zoals matcha.

Andere drankjes zijn beter, maar…

Met koffie-vervangers als matcha of kurkuma lattes die bomvol ontstekingsremmende stoffen en antioxidanten zitten, heeft koffie een slechte naam gekregen. En als je koffie met een van deze superdrankjes vergelijkt komt het inderdaad wat minder goed uit de verf. Maar dat betekent niet dat koffie slecht voor je is. Ook koffie bevat namelijk wat antioxidanten en een aantal belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast telt vooral hoe je hele voedingspatroon eruitziet: eet je verder veel groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, magere eiwitten en gezonde vetten, kan dat kopje koffie in de ochtend echt geen kwaad.

Dus wil jij je favoriete kopje koffie graag ongestoord blijven drinken? Lekker doen!

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen

Cookie dough energy balls

Mijn favoriete tussendoortje dit jaar: energy balls! Deze variant smaakt naar een koekje zo lekker. Ik eet ze voor een workout, als toetje na de lunch of bij een kopje thee als ik wat extra honger heb.

Meer lezen

15 manieren om te ontspannen & je emoties te verwerken zonder eten

Gezonde eetgewoonten en regelmatige beweging zijn makkelijk als je leven vlekkeloos gaat. Juist als het tegenzit, grijp je sneller tot eten als troost, afleiding of opkikker. En dat kan een fijn gevoel en goede resultaten in de weg staan. In dit artikel lees je 15 manieren waarop je anders met je emoties kunt omgaan.

Meer lezen

Simpele lunch sandwiches

Een gezond alternatief voor de boterham met kaas of pindakaas. Deze sandwiches geven je meer vezels, voedingsstoffen en eiwitten en je voelt je daardoor energieker en langer verzadigd. In 5 minuten klaar te maken en daarmee ideaal voor mee naar werk.

Meer lezen

Quinoa sushi met wasabimayonaise

Zin om wat meer moeite te doen of op zoek naar de invulling voor een leuke, gezonde date? Maak eens zelf sushi! Je bent een tijdje bezig, maar het is een leuke activiteit, erg lekker en door de quinoa in dit recept overeet je minder snel en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel.

Meer lezen

Matcha energy balls (door Sanne Vloet & Soulsyncbody)

Yes you can snack! Lekkere tussendoortjes horen ook bij een gezonde levensstijl. Maar we laten de suiker, smaakversterkers en toevoegingen achterwegen en focussen op echte voedingsmiddelen. Met deze matcha balls heb je dagelijks iets lekkers om naar uit te kijken.

Meer lezen

Simpele chiapudding (basisrecept)

Chiapudding is ontzettend goed voor je darmen! Op smaak brengen kun je het met kokosmelk, geraspte citroen, vanille of cacao poeder. Hier vind je mijn simpele basisrecept en favoriete combinaties!

Meer lezen

Ratatouille met zoete aardappel en vis

Ratatouille! Een simpele ovengroente schotel die echt iedereen kan maken en eruit ziet alsof je hard je best hebt gedaan. Terwijl de bereiding je maar 15 minuten kost. Dit heerlijke, gezonde gerecht verdient een plekje in jouw terugkerende maaltijden.

Meer lezen