Hoe je aan 90 gram eiwitten op een dag komt (incl. voorbeeld voedingsdag)

door | 23 april 2023

Waarom zijn eiwitten belangrijk

Eiwitten zijn belangrijke macronutriënten, je lichaam gebruikt ze onder andere voor het repareren en opbouwen van spieren en het ondersteunen van je immuunsysteem. Ook zijn ze essentieel als je wilt afvallen. Ze helpen namelijk je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, verzadigen goed, en voorkomen dat je veel spiermassa verliest.

Hoeveel gram eiwitten heb je nodig en hoe kom je daar het beste aan?

Dagelijks hebben we ongeveer 0,8-1 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig. Frequente sporters veroorzaken meer spierafbraak dan de gemiddelde persoon en hebben daarom meer eiwitten nodig om goed te kunnen herstellen van een training. Zij kunnen 1-1,2 gram per kilogram lichaamsgewicht aanhouden. Ook als je veel vegetarisch of veganistisch eet, heb je baat bij meer. Dit komt doordat plantaardige voedingsmiddelen een andere samenstelling aan eiwitten bevatten die je lichaam minder goed kan gebruiken. Je kunt dan ook streven naar 1-1,2 gram per kilogram lichaamsgewicht of verschillende eiwitbronnen combineren voor hetzelfde effect.

Als je onze voeding bekijkt, dan zie je dat veel mensen het lastig vinden om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Stel dat je 75 kilo weegt en je sport een paar keer per week en eet weinig vlees of andere dierproducten (heel gezond overigens!), hoe zorg je dan dat je aan 90-100 gram eiwitten per dag komt?

Hieronder een voorbeeld voedingsschema voor een dag met 90 gram eiwitten bij ca. 2000 calorieën.

Voorbeeld voedingsdag

Ontbijt

1 Kopje groene thee

200 gram soja kwark

1 handje aardbeien

1 sinaasappel

Zelfgemaakte muesli van:

3 el havermout, 1 el boekweit, 1 el zonnebloempitten, klein handje gehakte amandelen

= 15 gram eiwitten

Tussendoortje

1 cappuccino met sojamelk

= 2 gram eiwitten

Lunch

2 grote volkoren wraps

½ avocado

6 plakjes vegetarische kipfilet (broodbeleg)

Paar schijfjes komkommer

Paar plakjes tomaat

= 28 gram eiwitten

Tussendoortje

2 gekookte eitjes (of 100 gram gerookte tofu plakjes)

1 kopje bouillon

= 10 gram eiwitten

Avondeten

Pasta van 80 gram linzenpasta

100 gram kikkererwten

100 gram spinazie

100 ml haverroom

= 35 gram eiwitten

Totaal = 90 gram eiwitten

Wil je zelf een beetje puzzelen met het binnenkrijgen van voldoende eiwitten? Maak dan dagelijks gebruik van peulvruchten, tofu, mager vlees, volkorenproducten, groene bladgroentes, eitjes, (plantaardige) zuivel, noten, pitten en zaden, zilvervliesrijst en quinoa. Dit kun je aanvullen met een proteïnereep of wat proteïne poeder als het een dag wat moeilijker gaat. Wil je erachter komen welk eiwitpoeder bij jou past? Daar schreef ik al een artikel over!

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen

Cookie dough energy balls

Mijn favoriete tussendoortje dit jaar: energy balls! Deze variant smaakt naar een koekje zo lekker. Ik eet ze voor een workout, als toetje na de lunch of bij een kopje thee als ik wat extra honger heb.

Meer lezen

15 manieren om te ontspannen & je emoties te verwerken zonder eten

Gezonde eetgewoonten en regelmatige beweging zijn makkelijk als je leven vlekkeloos gaat. Juist als het tegenzit, grijp je sneller tot eten als troost, afleiding of opkikker. En dat kan een fijn gevoel en goede resultaten in de weg staan. In dit artikel lees je 15 manieren waarop je anders met je emoties kunt omgaan.

Meer lezen

Simpele lunch sandwiches

Een gezond alternatief voor de boterham met kaas of pindakaas. Deze sandwiches geven je meer vezels, voedingsstoffen en eiwitten en je voelt je daardoor energieker en langer verzadigd. In 5 minuten klaar te maken en daarmee ideaal voor mee naar werk.

Meer lezen

Quinoa sushi met wasabimayonaise

Zin om wat meer moeite te doen of op zoek naar de invulling voor een leuke, gezonde date? Maak eens zelf sushi! Je bent een tijdje bezig, maar het is een leuke activiteit, erg lekker en door de quinoa in dit recept overeet je minder snel en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel.

Meer lezen

Matcha energy balls (door Sanne Vloet & Soulsyncbody)

Yes you can snack! Lekkere tussendoortjes horen ook bij een gezonde levensstijl. Maar we laten de suiker, smaakversterkers en toevoegingen achterwegen en focussen op echte voedingsmiddelen. Met deze matcha balls heb je dagelijks iets lekkers om naar uit te kijken.

Meer lezen

Simpele chiapudding (basisrecept)

Chiapudding is ontzettend goed voor je darmen! Op smaak brengen kun je het met kokosmelk, geraspte citroen, vanille of cacao poeder. Hier vind je mijn simpele basisrecept en favoriete combinaties!

Meer lezen

Ratatouille met zoete aardappel en vis

Ratatouille! Een simpele ovengroente schotel die echt iedereen kan maken en eruit ziet alsof je hard je best hebt gedaan. Terwijl de bereiding je maar 15 minuten kost. Dit heerlijke, gezonde gerecht verdient een plekje in jouw terugkerende maaltijden.

Meer lezen