Je hebt gezond gegeten, je avondwandeling gemaakt of misschien een rustige yogales gevolgd — en dan, net als je je klaar wilt maken voor bed, komt dat bekende gevoel: trek. Veel mensen merken na het avondeten nog zin in iets lekkers of echte honger en vragen zich af of het “mag” om dan nog iets te eten. Het goede nieuws? Honger en trek hebben is geen fout, maar een signaal waarmee je lichaam probeert je iets te vertellen. Je hoeft niet altijd te eten als je trek na het avondeten merkt, maar soms is dat juist verstandig.
In dit artikel lees je wat je het beste kunt eten als je ’s avonds nog honger hebt en wanneer dat helpt of juist tegenwerkt. Of je nu probeert om af te vallen, spierherstel na het sporten te ondersteunen, of simpelweg beter wilt slapen en uitgeruster wakker wilt worden, er zijn slimme keuzes die je verzadigen en je doel ondersteunen.
Wanneer kun je beter wél iets eten en wanneer beter niet?
Niet elke avondtrek is hetzelfde. Soms heeft je lichaam echt nog voeding nodig, soms is het je brein dat op zoek is naar afleiding, gewoonte of troost. Het verschil herkennen helpt je om een bewuste keuze te maken en jezelf niets onnodig te ontzeggen.
Eet wel iets als…
… Je lichaam écht hongerig aanvoelt: denk aan een knorrende maag, licht gevoel in je hoofd of moeite met concentreren. Dit zijn tekenen dat je lichaam energie uit voeding nodig heeft.
… Je in de avond nog actief bent geweest, bijvoorbeeld door te sporten of na een stevige avondwandeling, is nog iets eten een goed idee. Je lichaam heeft daarna behoefte aan voeding om te kunnen herstellen, zeker als je avondeten alweer een aantal uur geleden is.
… Je van jezelf weet dat je ’s nachts wakker wordt van de honger als je niet verzadigd naar bed gaat? Dan is het ook juist slim om nog iets kleins te eten zodat je de nacht kunt doorslapen.
Eet liever niet (of kies iets anders) als…
… Je merkt dat je uit verveling eet – bijvoorbeeld tijdens het tv kijken of scrollen op je telefoon. Probeer om even uit je omgeving te stappen en ga een blokje om, zet een kopje thee of maak je alvast klaar voor bed.
… Je emotionele trek merkt vanuit stress, onrust of de behoefte aan beloning na een lange dag. Hoewel emotie eten voor een keer niet zo erg is, geef je jezelf daarmee niet wat je echt nodig hebt en versterk je de link tussen negatieve emoties en eten. Geef in plaats daarvan ruimte aan je gevoel: praat of schrijf erover of doe iets ontspannends om zoals douchen, lezen of een ademhalingsoefening. Wanneer je vaak last hebt van emotie eten kan mijn coaching hier ook goed bij helpen
… Je merkt dat het een gewoonte is geworden (en je deze wilt doorbreken). Niet elke gewoonte om te eten is slecht. Zo geniet ik zelf bijna dagelijks van een klein beetje chocolade na het avondeten. Hier maak ik ruimte voor in mijn dag en weet goed maat te houden. Merk je dat je de grip verliest op je gewoonte, wissel dan je gebruikelijke routine in de avond eens af. Echte honger zal blijven, wat je ook doet. Mentale honger vanuit gewenning, zal verdwijnen met een ander ritme.
Wat kun je het beste eten als je nog honger hebt?
Als je lichaam aangeeft dat het nog iets nodig heeft, of als je weet dat dit je herstel en nachtrust goed doet, is het helemaal oké om daarnaar te luisteren. Kies voor iets dat voedzaam én licht verteerbaar is. Zo krijg je voldoende energie binnen zonder dat je spijsvertering je nachtrust verstoort.
De beste avondsnacks
Kies voor eiwitrijke opties die licht verteren. Ze helpen je lichaam herstellen na een actieve dag en zijn ook in kleine porties verzadigend:
- 1-2 gekookte eitjes
- Griekse yoghurt of ongezoete plantaardige kwark met kaneel
- Plakjes komkommer met cottage cheese
- Kleine eiwitshake met water of ongezoete melk
- Paar plakjes kipfilet
- Klein schaaltje edamame/peulvruchten met een beetje olijfolie en zout
Slimme avondsnacks, voedzaam én zoet
Maak een combinatie van eiwitten en verzadigende koolhydraten:
- Griekse yoghurt met bessen
- Rijstwafel met cottage cheese en 1 tl jam
- Banaan met notenpasta
- Een paar blokjes donkere chocolade en nootjes
- Dadel met notenpasta of boter en zeezout
Comfort food snacks
Avondsnacks die voldoening geven maar je slaap niet al te veel beïnvloeden:
- Warme chocolademelk van pure cacao poeder, melk en 1 tl honing
- Klein bakje warme havermout met melk, een klontje boter en kaneel
- Chiapudding met bessen (recept voor de voorbereiding)
Wat kun je beter vermijden voor het slapengaan?
Inmiddels weet je dat af en toe eten na het avondeten geen drama is. Maar er zijn bepaalde snacks en eetgewoontes die je beter kunt vermijden, vooral als je goed wilt slapen, uitgerust wakker wilt worden of wilt afvallen.
Suikerrijke snacks
Denk aan koekjes, snoepjes, melk- of witte chocolade en ijs. Deze voedingsmiddelen geven je veel energie en laten je bloedsuikerspiegel stijgen. Daarna volgt de welbekende dip waardoor je onrustiger slaapt of zelfs weer wakker kunt worden met nieuwe trek. Voedzamere suiker is wel oké, bijvoorbeeld in de vorm van fruit of donkere chocolade en het liefste gecombineerd met ook wat eiwitten en eventueel vetten.
Vette en zware maaltijden
Maaltijden of snacks met veel vet zoals pizza, borrelhapjes of kaas vragen veel van je spijsvertering. Je lichaam is dan nog hard aan het werk terwijl jij probeert te slapen. Iets wat je nachtrust minder diep en herstellend maakt.
Grote hoeveelheden vlak voor bedtijd
Een volle maag verhoogt je lichaamstemperatuur en kan ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt en ’s nachts ook slechter herstelt. Probeer minimaal 2 uur te houden tussen je laatste maaltijd of snack en je bedtijd en houd de portie klein. Het is beter om met een licht gevoel van trek naar bed te gaan dan met een overvolle buik. Een kleinere portie kan de eerste paar dagen even wennen zijn, maar voelt uiteindelijk veel fijner.
Nog een laatste tip
Als je merkt dat je vaak nog honger hebt later op de avond kan het helpen om je avondmaaltijd anders in te vullen: eet niet te weinig, maar ook niet te veel. Één goed samengesteld bord zou voldoende moeten zijn. Grotere porties kunnen juist vaak voor meer honger zorgen later op de avond, omdat ze je bloedsuikerspiegel meer laten stijgen. Probeer ook eens de portie koolhydraten (rijst, pasta, aardappels, etc.) klein te houden op ongeveer 1/4 van je bord, en neem meer groente, eiwitten en vetten die bijdragen aan langere verzadiging. Neem je zoals ik graag iets lekkers na het avondeten, neem dit dan binnen 1 uur van je maaltijd en laat je lichaam vervolgens tot rust komen.
Samenvatting
Je hoeft je niet schuldig te voelen als je in de avond nog trek of honger ervaart. Het draait niet om perfect eten, maar om de signalen van je lichaam juist te leren interpreteren daar met aandacht op te reageren. Soms betekent dat om nog iets kleins te eten, soms juist even stilstaan bij wat er écht speelt.
Wil je hierin meer rust, structuur of begeleiding? In mijn coaching help ik je om een manier van eten te ontwikkelen die bij jóu past — zonder strenge regels, maar met aandacht voor je lijf, je doelen en jouw leven daaromheen.
👉 Nieuwsgierig of het iets voor je is? Je bent altijd welkom om vrijblijvend contact op te nemen.