Meer plantaardig eten: zo vervang je vlees, vis, zuivel en ei

door | 29 oktober 2019

Vorige week verscheen op Netflix de nieuwe voedingsdocumentaire The Game Changers. Hierin worden opnieuw onderzoeken aangehaald en voor de camera gedaan die ons een inzicht geven in de krachten van een plantenrijke voeding. Als een gevolg daarvan raakte ik de afgelopen dagen vaker dan ooit in gesprekken met mensen die steeds meer voordelen in de plantaardige voeding beginnen te zien. Om erachter te komen wat het voor hun kan betekenen, willen velen de overstap maken naar een meer plantaardige voeding.

Bij de overstap lijkt het alsof er ineens heel veel op je af komt. “Maar in bijna alles zitten dierproducten!” Ja en nee. Ja, omdat je nu nog dierproducten in je voeding hebt zitten en nog niet weet hoe je die kunt vervangen. Nee, omdat die producten er wel zijn. Je kijkt nu naar alles in je voeding wat er straks niet meer kan zijn als je zo wilt gaan eten, en ziet lege vlekken zonder opvulling ontstaan. Dat is niet hoe het in de realiteit zal gaan! 

In dit artikel ga ik stap voor stap alle dierlijke producten bij langs en zal je uitleggen welke vervangers er wel of niet zijn en hoe je deze voor jezelf lekker kunt maken. 

Melk

Laten we starten met een dierproduct dat vrij makkelijk te vervangen is. De plantaardige melk industrie is booming. You name it, het bestaat. Kokosmelk, havermelk, amandelmelk, cashewmelk, rijstmelk, sojamelk, om er een paar te noemen. Een goede vervanging vinden heeft daardoor vooral met je smaak te maken. Naar mijn ervaring vinden de meeste mensen de Sojamelk van Becel erg lekker. Deze komt namelijk dicht in de buurt van de smaak van gewone melk. Zo erg zelfs dat ik hem zelf niet lekker vind. Dit wordt gevolgd door havermelk. Ook deze is vrij neutraal van smaak. Het merk Oatly maakt volgens velen de lekkerste variant. Daarna kom je bij andere soorten sojamelk als het gaat om neutrale smaken. Amandelmelk, cashewmelk en kokosmelk zijn ook lekker en kunnen een bijzondere twist geven aan je cappuccino, havermout of smoothie, maar naar melk smaken ze niet. Al hoeft dat natuurlijk niet erg te zijn! 

Extra tips: Probeer verschillende soorten en ook van verschillende merken. En ook als je het nu nog niet lekker vindt, probeer het over een tijdje nog eens, want je smaak gaat ook veranderen! Veel mensen die sojamelk eerst niks vonden, kunnen zich nu niet meer voorstellen iets anders te drinken. 

Kwark

Een geliefd product bij veel sporters vanwege de eiwitten. Kwark kun je vervangen door plantaardige kwark. Momenteel zijn er twee merken die dit maken: Alpro en Provamel. Qua smaak is de Alpro iets zoeter, Provamel iets zuurder.

Extra tips: Je kunt de voedingswaarden van kwark nabootsen door plantaardig eiwit poeder erdoor te roeren. Goed plantaardig eiwitpoeder wordt bijvoorbeeld gemaakt door Pulsin en is verkrijgbaar bij Holland & Barrett. Om erachter te komen welk eiwitpoeder het beste bij jou past, kun je dit artikel lezen. Als je de zure smaak van kwark niet kunt missen, kun je ½ limoen uitknijpen en dat sap door 1 portie (200 gram) kwark roeren. Ook kun je kwark heel lekker maken met wat vanille aroma, kaneel of koekkruiden. 

Kaas

Everybody’s darling, cheese! Laten we eerlijk zeggen, als je een echte kaassnob bent, wordt het wat lastiger dit tevredenstellend te vervangen. Er is dan ook niks mis mee om je eerst op alle andere bronnen te focussen en te kijken of je smaak voor kaas misschien al vanzelf verandert. Bij veel mensen is dit het geval! Wil je kaas wel vervangen, dan kun je kiezen uit verschillende veganistische kazen. Welke jij lekker vindt is wel even een kwestie van proberen. Kun je helemaal niks met de kaasvervangers, dan kun je iets hartigs op brood bijvoorbeeld vervangen door hummus. Ook hier bestaan inmiddels tientallen soorten van. Avocado doet het goed als kaasvervanger bij gerechten met tomaat, zoals bij pasta, pizza, nachos en Mexicaanse wraps. Kaassaus kun je maken door cashewnoten over nacht te weken en de volgende dag te blenden met een beetje ongezoete amandelmelk, knoflook- en ui-poeder, edelgist en mosterd. Een goed recept vind je bijvoorbeeld hier

Eiwitpoeder

Plantaardig eiwitpoeder is inmiddels op veel plekken in verschillende varianten verkrijgbaar. In dit artikel schreef ik welk eiwitpoeder welke voordelen heeft en hoe je erachter kunt komen welk eiwitpoeder bij jou past! 

Eieren

Tegelijkertijd het makkelijkst en moeilijkst te vervangen. Want terwijl gekookte, gebakken en gepocheerde eieren vrijwel onmogelijk in de namaak zijn, zijn scrambled eggs en omelet weer een stuk makkelijker. Scrambled eggs kun je maken van silken tofu, dat is bijzonder zachte tofu die een cremige textuur houdt en minder droog wordt door het bakken. Samen met paprika-, kurkuma, curry-, knoflook- en ui-poeder, peper en zout en het onmisbare ingrediënt edelgist (gedroogde gistvlokken, verkrijgbaar bij ondere andere de Ekoplaza), maak je een heerlijke scrambled tofu. Omelet krijg je voor elkaar met een omeletmix die tegenwoordig ook verkrijgbaar is bij grote Jumbo’s en Albert Heijns. 

Extra tip: Ei in bakwaren kun je ondere andere vervangen door banaan of chiazaad of gebroken lijnzaad dat je even in water hebt laten trekken. Een handige chart vind je hieronder!

Vlees

Het lijkt misschien de hoogste drempel wat de vervanging van dierproducten aangaat, maar vlees is misschien wel het makkelijkst! Kipschnitzels, kip nuggets, kroketten (van de Vegetarische Slager), de Beyond Burger (verkrijgbaar bij de Albert Heijn) en gehaktballetjes zijn allemaal niet van echt te onderscheiden. De keuze is tegenwoordig zó groot en de producten zó goed, dat het bijna onmogelijk is om er niet voldoende tussen te vinden wat je lekker vindt. En omdat de producten zo erg op vlees lijken, is ook de bereiding vrijwel hetzelfde. Aangevuld met extra B12, ijzer en hoog in eiwitten, vormen vleesvervangers een uitstekend alternatief voor beginners. Wil je op den duur ook wat natuurlijker gaan eten, kies dan voor peulvruchten of tofu. De laatste bevat een compleet profiel aan alle aminozuren en levert daarmee de beste bouwstenen voor je lichaam wat plantaardige eiwitten betreft. Tofu kun je overigens precies zo marineren als kip!

Extra tip: Gebruik in plaats van gehakt, gekookte linzen uit blik en kruid deze met vleeskruiden en je krijgt een heerlijke plantaardige pasta Bolognese. Wil je pasta carbonara? Dan kun je in plaats van spekjes of vega spekjes ook eens gerookte tofu heel fijn snijden en bruin bakken in wat olie. Ook deze heeft de smoky smaak van bacon maar is een stuk gezonder!

Vis

Deze is wat lastiger te vervangen. Naast een hele specifieke textuur heeft vis ook nog eens een typische smaak die beide lastig na te maken zijn. Ik vraag mensen daarom na te denken over de reden waarom zij vis eten. Als het antwoord is omdat het gezond is en om de omega 3 en 6 vetzuren, weet dan dat vers gebroken lijnzaad, chiazaad en hennepzaad het beter doen op deze voedingswaarden per portie (2 eetlepels) dan per portie zalm (100 gram). Is ook nog eens een stuk goedkoper! Eet je vis voor de smaak? Dan kunnen zeewierproducten een goede vervanging vormen. In een poké bowl of sushi zorgen zij ook voor de zoute zee-smaak. Vissticks zijn overigens wel goed te vervangen en bijna niet van echt te onderscheiden! Ook deze zijn bij de grote Albert Heijn verkrijgbaar.

Honing

Is honing nou een plantaardig product of niet? Het is in elk geval niet veganistisch, want het wordt gemaakt door bijen. Veel plantaardige eters gebruiken echter wel honing omdat het is gemaakt is van bloemen pollen en daarmee dus een plantaardig product. Ook bevat honing veel voordelen voor je gezondheid en is onder andere goed voor je huid. Wanneer je het wilt vervangen, kun je dit heel makkelijk doen door agave of ahornsiroop. Of natuurlijk door onze bekende Hollandse stroop! Honing in bakwaren kun je trouwens ook goed vervangen door banaan of dadels.

Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Gemengde quinoa-rucola bowl met ei

Een salade die je perfect kunt mealpreppen en meerdere dagen meenemen naar je werk, maar die ook heerlijk vers te bereiden is. Voedzaam, vullend en je doet je er je energie, huid en darmen een cadeautje mee.

Meer lezen

Toast met cashewpasta en banaan

Het ontbijt is mijn rustige moment van de dag en mag daarom van mij wat bijzonderder zijn dan de andere maaltijden. Als ik eens wat anders wil dan mijn eiwitrijke ontbijtjes, kies ik bijvoorbeeld hiervoor: heerlijk comfort food in de vorm van warme toast, romige cashewpasta en zoete plakjes banaan.

Meer lezen

Chocolade munt smoothie

In de zomer vind ik het heerlijk om een koude smoothie te drinken met de smaakcombinatie munt en chocola. Dat doet me dan echt net denken aan het ijsje. Misschien niet voor iedereen, maar als je ervan houdt, is dit een smoothie waar je de hele dag naar uit zult kijken!

Meer lezen

Aubergine mini pizza’s

Comfort food but make it healthy! Dat zijn deze aubergine mini pizza's. Hoewel een traditionele pizza op zijn tijd moet kunnen, heb je soms ook behoefte aan iets lekkers en wilt ondertussen nog steeds iets goeds doen voor je lichaam. Een mooi moment om deze mini pizza's te proberen.

Meer lezen

Avocado smoothie

Smoothies niet vullend genoeg? Dat hangt ervan af hoe je ze maakt. Deze avocado smoothie bevat maar liefst 30 gram eiwitten en verzadigd lang en goed. Lees hier welke aanpassingen je nog meer kunt maken voor een smoothie waar je niet zo snel weer honger op krijgt.

Meer lezen

Beauty bowl met fruit, pitten & zaden

Eten met een bijzondere werking voor ons lichaam noem ik 'beauty foods'. Ze voeden ons lichaam en zijn in staat ons lichaam van binnen en van buiten te verrijken en daarmee ons welzijn te verbeteren. Met deze beauty bowl begin je de dag meteen met een goede zorg voor jezelf!

Meer lezen

Mijn 3 favoriete green juices voor een betere huid

Green juice is een soort natuurlijk voedingssupplement. Het kan huid- en darmklachten verbeteren en geeft ook de rest van je lichaam een enorme boost. Twee keer per jaar doe ik een kuur van 7 dagen. Hier vind je mijn resultaten en de juices die ik heb gedronken.

Meer lezen

Wat je het beste kunt eten om af te vallen

Ondanks dat veel mensen het heel erg moeilijk vinden, is mijn ervaring dat iedereen kan afvallen. Hiervoor moet je wel de juiste aanpassingen maken. In dit artikel lees je met welke simpele aanpassingen je gegarandeerd je doelen bereikt. Spoiler alert: less is ook hier more!

Meer lezen

Gezondere ‘dubbel chocolade’ muffins

Muffins zijn mijn liefdestaal: ik maak ze voor onszelf als lekkere, gezonde snack voor de week, als toetje, ontbijt, neem ze mee naar feestjes of geef ze cadeau. Muffins zijn gewoon altijd goed. Niet voor niks heb ik er een aantal recepten van op mijn website staan. Eentje met chocolade kon daarom niet ontbreken.

Meer lezen