MINDER SOJA: DIT ZIJN DE BESTE VERVANGERS
VOOR SOJAPRODUCTEN

Dit artikel schrijf ik toch wel met een klein beetje pijn in mijn hart. Inmiddels eet ik 4,5 jaar plantaardig en sojaproducten waren, vooral in het begin maar ook nog daarna, de dingen die mijn plantaardige voedingspatroon een stuk makkelijker maakten. Helaas merkte ik dat ik de afgelopen maanden een steeds grotere gevoeligheid ontwikkelde voor sojaproducten. Op het laatst was zelfs een bakje soja yoghurt al voldoende en mijn darmen waren ‘on fire’ om het maar even zo te zeggen. 

Nou komt een gevoeligheid voor soja best vaak voor en kan zich op verschillende manieren uiten. Je kunt last krijgen van je darmen maar bijvoorbeeld ook van je huid door uitslag of droge plekken. Soja is een van de voedingsmiddelen dat het meeste intoleranties veroorzaakt, samen met noten en lactose, dus het is niet zo gek dat steeds meer mensen hier gevoelig op reageren. En die gevoeligheid hoef je niet vanaf het begin te hebben. Die kan ook, net zoals bij mij, geleidelijk ontstaan.

Wel belangrijk om te weten: als je geen gevoeligheid hebt voor soja, is het niet slecht voor je gezondheid. Veel mensen denken dat soja hormonen bevat die je eigen hormoonhuishouding beïnvloeden. Dit ligt iets genuanceerder. Wil je er meer over weten, lees dan dit artikel dat ik er eerder al eens over schreef.

Toch wel jammer want nu moet soja dus wijken uit mijn voedingspatroon. Gelukkig leven we wel in een wereld waarin plantaardig eten nóg weer véél makkelijker is dan 4 jaar geleden en dus had ik redelijk snel een aantal waardige vervangers gevonden. Producten die niet alleen goede vervangers zijn voor de smaak van sojaproducten maar ook de voedingswaarden. Ben jij iemand die ook om reden van zijn gezondheid, of misschien wel om het milieu of voor de extra variatie wat minder soja wil eten? Lees dan maar even mee.

Vervang…

Sojamelk door amandel of havermelk

Het is maar net wat jij lekker vindt, maar het makkelijkst te vervangen van alle sojaproducten is sojamelk. Ik denk dat er nog wel 10 andere soorten zijn. Qua smaak komt havermelk het dichtste in de buurt van sojamelk. Maar misschien kom je er wel achter dat je andere soorten melk ook heel lekker vindt. Het beste kun je er gewoon een paar proberen tot je een nieuwe favoriet gevonden hebt. Wanneer je er een niet lekker vindt, maak hem dan op door hem door een smoothie te doen en je proeft er niks meer van 🙂

 
Sojakwark door amandelkwark met een schepje eiwitpoeder

Amandelkwark is even wennen qua smaak maar bijvoorbeeld heel lekker met rood fruit of banaan en rozijnen. Om de voedingswaarden van sojakwark te evenaren kun je er een schepje plantaardig eiwitpoeder doorheen doen van erwten-, rijst- of hennep proteïne. Wil je weten welke plantaardige eiwitpoeders er zijn en welke bij jou past, lees dan dit artikel.

 
Soja vruchtenyoghurt door yoghurt op kokosbasis

What a time to be alive: Danio bedacht een plantaardige yoghurt op basis van kokos. Verfrissend met een vleugje tropisch eiland en tot nu toe verkrijgbaar in drie smaken waaronder (houd je vast) stracciatella! Producten op basis van kokos zijn wel wat rijker, dus het is verstandig er iets minder royaal mee om te gaan dan met de sojaproducten. Maar dat zorgt er ook weer voor dat je er langer van kunt genieten.

 
Vleesvervangers met tofu door seitan, pulled oats, falafel & peulvruchten

Wat vleesvervangers bij het avondeten betreft, is soja de unbeaten hero. Het is makkelijk te bereiden, te kruiden, komt qua smaak en voedingswaarden het dichtst in de buurt van vlees en er is ontzettend veel variatie. Deze sojaproducten vervangen is dus nog niet zo makkelijk. Mijn favoriet tot nu toe is seitan. Het is gemaakt van tarwegluten, en bevat een vergelijkbare smaak en voedingswaarden als soja. Ook pulled oats doen het qua smaak, bereiding en voedingswaarden best goed. Alleen voor mensen met een glutenintolerantie zijn deze twee producten helaas niet geschikt. In dat geval kun je nog wel uitwijken op falafel, gemaakt van kikkererwten of pure peulvruchten. Linzen zijn bijvoorbeeld heel lekker in curry’s en van gemengde bonen maak je zó een heerlijke gevulde soep. Allerlei verschillende recepten met peulvruchten vind je bijvoorbeeld op Pinterest.

 
Tempeh door Lupeh

Lupine is een relatief nieuwe vleesvervanger. Gemaakt van bonen die tot dezelfde familie behoren als pinda’s (I know, I was just as shocked as you) en een respectabele 17 gram eiwitten per 100 gram, komen de gefermenteerde bonen in Lupeh heel dichtbij de voedingswaarden van tempeh. Met bijna dubbel zoveel vezels en gematigder wat de vetten betreft, is het misschien zelfs nog wel een stukje beter. En qua smaak proef je geen verschil.

 
Vleesvervangers voor op brood door haverspread 

Het is al niet zo makkelijk om goed, hartig, plantaardig broodbeleg te vinden, en dan is het ook nog eens meestal van soja gemaakt. Inmiddels heb ik mijn eigen vervangers gevonden in de haver spread van Oatly (verkrijgbaar in drie smaken), hoemoes (verkrijgbaar in 3000 smaken), af en toe plantaardige kaas op basis van kokosolie of gewoon de simple but good old avocado met zout en peper.

 

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen. Deel het gerust of stuur het door.

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs