Natuurlijke manieren om minder vocht vast te houden

door | 18 juni 2023

Waarschijnlijk is het je al eens opgevallen dat je op warme dagen makkelijker vocht vasthoudt. Je ringen passen minder goed om je vinger, je schoenen (die normaal prima zitten) knellen en je hebt zware benen. Dit zijn een aantal tekenen dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Dat is een normale en ook goede functie. Je lichaam registreert bij warmte namelijk dat je meer vocht kwijtraakt door transpiratie. Om een voorraadje op te bouwen, zorgt het ervoor dat je wat extra vasthoudt. Het is niks om je voor te schamen, niet schadelijk en ook als je er helemaal niks aan doet, verdwijnt het vanzelf weer als het koeler wordt. Maar misschien vind jij het prettig om het proces wat te versnellen. Omdat je je dan minder sloom voelt, minder zware benen hebt of lekkerder in je vel zit. Wat jouw redenen ook zijn, je vindt hier de beste manieren om op een natuurlijke manier je lichaam een handje te helpen.

Help het voorkomen
Verruil zout eten voor mineraalrijk

Doordat je bij warm weer meer transpireert, raak je ook meer mineralen kwijt. Daar komt de trek naar zout voedsel vandaan als het warm is. Zout zit namelijk vol mineralen. Maar het bindt ook meer water. Met wat chips of gezouten nootjes hier en daar is natuurlijk niks mis. Maar vervang eens een deel van het zoute voedsel door mineraalrijke voeding zoals bananen, avocado, spinazie of kokoswater en kijk hoe je je daarbij voelt. Ze bevatten allemaal veel kalium, wat ook nog eens helpt om de vochthuishouding in je lichaam te reguleren. Misschien maak je er zelfs wel een smoothie van. 😉

Verminder de hoeveelheid simpele koolhydraten

Koolhydraten hebben de eigenschap dat ze veel water binden. Hoe meer je ze eet, hoe meer vocht je vasthoudt. Veel koolhydraatbronnen zijn echter wel heel gezond en in mijn ogen heeft je lichaam ze ook nodig. Vervang daarom liever niet voedingsmiddelen als zoete aardappel, fruit, quinoa en rijst, maar doe wat rustiger aan met de simpele of bewerkte koolhydraten. Deze zitten bijvoorbeeld in snoepjes, koekjes, chips,  frisdrank, alcohol en chocola.

Doe low-intensity cardio of toning workouts 

Elke workout helpt om vocht kwijt te raken, ook zware cardio of kracht workouts. Deze zorgen er echter ook voor dat je weer meer vocht opslaat. Het verlichtende effect blijft dus maar kort. Workouts die dit minder doen en bovendien veiliger zijn op warme dagen zijn low-intensity cardio workouts zoals fietsen, rustig hardlopen, zwemmen en toning workouts zoals pilates, bodyweight training of lichtere krachttraining.

Help het afvoeren 
Gooi een paar ‘spine twists’ in je workout

Spine twists zijn oefeningen waarbij het midden van je lichaam, je core, een draaibeweging maakt. Net zoals wanneer je een vochtige vaatdoek uitwringt, helpen ze om opgeslagen vocht los te maken en af te voeren. Oefeningen waar een spine twist in zit zijn bijvoorbeeld de russian twist, wood choppers, plank swings, windshield wipers en de needle-thread.

Doe een vorm van massage

Als je geen puf hebt om te sporten met warm weer (begrijp ik heel goed), kun je hetzelfde effect bereiken met massages. Door de druk en wrijving wordt ook op deze manier het opgeslagen vocht losgemaakt en afgevoerd. Het maakt niet uit of je daarbij kiest voor foamrolling, dry brushing, face yoga of een traditionele massage in een spa of thuis met je eigen bodylotion. Het mooie aan jezelf masseren is dat het ook helpt de relatie met je lichaam te versterken.

Leg je benen omhoog tegen de muur

Als je op warme dagen gezwollen enkels en zware benen hebt, zul je veel verlichting voelen van deze oefening: ga op een aangename plek dichtbij een muur liggen met een kussen onder je hoofd. Leg je benen omhoog tegen de muur en blijf ongeveer 10 minuten zo liggen. Deze houding verbetert de vochtcirculatie en voert opgeslagen vocht in het onderste deel van je lichaam af. Daarnaast werkt hij kalmerend op je zenuwstelsel en is perfect als je even tot rust wilt komen. Ik doe hem minimaal 1x per dag, maar het kan zo vaak jij wilt.

En dit helpt altijd
Drink meer water

Om te voorkomen dat je veel vocht opslaat of vasthoudt, kun je meer water drinken. Ja, gek genoeg helpt het. Het vermoeden erachter is dat je lichaam minder genoodzaakt is om vocht op te slaan omdat er altijd voldoende vocht beschikbaar is. Drink hiervoor ongeveer 1 groot glas water per uur. En houd een wc in de buurt, want daar zul je waarschijnlijk wat vaker naartoe gaan als je dit probeert. 😉

Eet veel waterrijk fruit en groente

Je lichaam aanvullen in zijn vochtbehoefte bereik je ook door veel waterrijke fruit- en groentesoorten te eten. Ten opzichte van meer drinken werken waterrijke voedingsmiddelen zelfs beter. Hierbij moet je lichaam namelijk meer moeite doen om het vocht los te maken van de vezels en af te voeren. Daardoor blijf je langer gehydrateerd en hoef je ook iets minder vaak naar de wc. Vochtrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld komkommer, tomaten, citrusvruchten, perziken, ananas en meloen.

Vond je dit een goed artikel? Deel het gerust of stuur het door!

Gerelateerde blogs

Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Verse kurkuma thee (natuurlijke ibuprofen)

Kurkuma ken je misschien van het gele poeder uit de winkel dat ook in curry's gebruikt wordt. Ook lekker en gezond, maar op die manier veel minder krachtig. Verse kurkuma kun je gebruiken als een natuurlijke pijnstiller. In dit recept laat ik je zien hoe ik dat doe!

Meer lezen

Gevulde bonensoep

Niks zo cozy en comfy als een goed gevulde soep. In de koudere maanden mijn favoriete maaltijd en ik eet het misschien wel 4 keer per week. Als lunch, avondeten of tussendoor als ik even iets warms nodig heb. Met dit makkelijke recept kun je ook nog eens al je restjes verwerken!

Meer lezen

(Gezondere) After Eight brownies

Munt en donkere chocola, you either love it or you hate it. Voor mij is het mijn favoriete smaak of all time! Na het avondeten vormt een stukje donkere chocola met muntsmaak voor mij de perfecte afsluiting van de dag. Dus toen ik recentelijk mijn brownie recept maakte en nog verse munt had liggen, was de link snel gemaakt.

Meer lezen

tips gezondere levensstijl

Opstart tips voor voeding, beweging en lifestyle

Ze zeggen niet voor niets ‘een goed begin is het halve werk’. Maar hoe begin je met het aanpassen van je voeding, beweging of levensstijl? Of je nou voor het eerst begint of na de zomer- of kerstvakantie weer in een fijne flow wilt komen. Dit zijn jouw eerste stappen. 

Meer lezen