Voeding die helpt tegen een winterdip

door | 12 september 2019

Boswandelingen, koekkruiden, pompoen uit de oven, fluffy socks en kaarsjes all day round. I love fall! En hoe fijn dit ook klinkt voor mij en een aantal andere mensen, voor veel mensen is de herfst een beladen seizoen. Ongeveer 5% van de mensen lijdt namelijk aan SAD (Seasonal Affective Disorder) oftewel een echte winterdepressie en een nog veel groter deel voelt zich in de koudere maanden in meer of mindere mate in elk geval een stuk minder gelukkig. Dat heeft natuurlijk best wel impact op je als je ook nog in een land woont waar het regelmatig winter is van september tot en met april. 

Gelukkig is het geen geheel verloren zaak, want er zijn best een aantal dingen die je kunt proberen om je gedeprimeerde stemming de baas te worden. Van lichttherapie voor mensen met heftige SAD symptomen tot kleine toevoegingen aan je huidige voeding. Voor die laatste ga ik je in dit artikel mijn beste tips geven!

Voeding die je blij maakt

Wist jij dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die wetenschappelijk bewezen invloed hebben op je stemming? Yep there are. En dan heb ik het niet over chocola, waar je meer dan 10 kilo in een keer van moet eten om een (bewezen) lichamelijk effect te merken. Hieronder vind je mijn lievelings voedingsmiddelen en supplementen die je echt een mood-boost geven!

Lijnzaad, chiazaad en hennepzaad (voor meer omega 3)

Wetenschappers kwamen erachter dat een tekort aan omega 3 een rol speelt bij depressies. Je hebt een zogenaamd “tekort” aan omega 3 wanneer de omega 6 en omega 3 ratio uit balans is. Deze ratio moet ongeveer 4:1 zijn, dus 1 gram omega 3 voor elke 4 gram omega 6. Onze voeding tegenwoordig bevat veel omega 6 uit dierproducten, maar ook uit sommige plantaardige oliën en veel bewerkte producten. We krijgen nog maar relatief weinig omega 3 binnen uit vis, noten en peulvruchten. Hierdoor kan de gezonde ratio verstoord raken en depressieve gevoelens verslechteren. De makkelijkste oplossing? Eet elke dag 1-2 eetlepels vers gemalen lijnzaad of chiazaad, of hennepzaad en minder je consumptie aan oliën en bewerkte voedingsmiddelen. Alternatief kun je ook 1 keer per week een stukje goede vis eten. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat je omega levels weer zijn bijgetrokken dus start er gelijk mee!

Zonnebloempitten, zoete aardappels, pompoen, zeewier en boerenkool (voor meer 5-HTP)

Grappig toch, dat een groot deel van de groentes die bij dit seizoen horen ook precies zijn wat we nodig hebben om gelukkig de winter door te komen? 🙂 In pompoen, boerenkool, zoete aardappel en co zit namelijk het aminozuur 5-HTP. Dit aminozuur stimuleert de aanmaak van serotonine, het stofje dat ervoor zorgt dat we ons goed voelen. Er wordt momenteel nog veel onderzoek gedaan naar 5-HTP maar een paar kleinere studies laten zien dat het zelfs zou kunnen helpen bij angst- en paniekstoornissen. 

Sint-Janskruid 

Hier ben ik zelf een hele grote fan van! Sint janskruid is getest naast andere antidepressiva en een controlegroep en bleek even effectief te zijn als chemische middelen maar dan met een stuk minder bijwerkingen! Ik gebruikte het als thee voor een diepere nachtrust en merkte dat ik er eigenlijk ook altijd vrolijk door werd zonder dat ik het effect van sint-janskruid toen al kende. Ik noem het daarom mijn “happy thee” en drink het eigenlijk altijd als ik me wat minder voel. Sint-Janskruid thee kun je krijgen bij de Holland & Barrett of online bestellen.

Vitamine D supplement

Mijn moeder, een homeopathische arts, leerde het mij en mijn broer en zus als kinderen al: in alle maanden die een ‘r’ in hun naam hebben, moet je in Nederland vitamine D slikken. Van september tot en met april doe ik dat dus al jaren braaf. Zelf kwam ik erachter dat de meeste mensen best wat meer vitamine D kunnen hebben als ze desondanks klachten houden in de winter. Vitamine D uit supplementen wordt namelijk niet altijd even goed opgenomen. In de winter neem ik daarom vaak de dubbele hoeveelheid en let ik erop dat het een vitamine D3 en K2 is die opgelost is in olijfolie. 

En wat als dat allemaal niet helpt?

(Plantaardig) omega 3, 5-HTP en sint-janskruid zijn ook verkrijgbaar als supplementen. Mochten de aanpassingen in je voeding geen effect hebben, kun je het dus met een sterker geconcentreerde variant in de vorm van een supplement proberen. Informeer jezelf voordat je een supplement neemt wel eerst goed over de hoeveelheid die jij nodig hebt, dit kan namelijk per persoon verschillen!

Meer weten over supplementen?

In dit artikel vertel ik veel over supplementen. Over alles wat ik zelf neem en waarom heb ik ook een artikel geschreven. Dat kun je hier lezen.

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Simpele chiapudding (basisrecept)

Chiapudding is ontzettend goed voor je darmen! Op smaak brengen kun je het met kokosmelk, geraspte citroen, vanille of cacao poeder. Hier vind je mijn simpele basisrecept en favoriete combinaties!

Meer lezen

Ratatouille met zoete aardappel en vis

Ratatouille! Een simpele ovengroente schotel die echt iedereen kan maken en eruit ziet alsof je hard je best hebt gedaan. Terwijl de bereiding je maar 15 minuten kost. Dit heerlijke, gezonde gerecht verdient een plekje in jouw terugkerende maaltijden.

Meer lezen

Vakantie zonder stress: de gebalanceerde aanpak voor voeding & beweging

Vakantie kan je uit je ritme en gezonde routine halen, wat stressvol kan zijn. We willen ons goed voelen, zowel op vakantie als bij thuiskomst, en tevreden zijn over onze keuzes. Tegelijkertijd willen we ontspannen, genieten en spontaan zijn. De sleutel is het vinden van een balans die voor jou werkt. De tips in dit artikel helpen je om een beeld te krijgen van hoe dit er in de praktijk uit kan zien.

Meer lezen

Noedels met tofu

Een heerlijk gerecht om wekelijks op het menu te hebben: vol met verse groentes, gezonde eiwitten en een volle smaak. Weer eens wat anders dan onze traditionele AVG, maar bijna net zo makkelijk!

Meer lezen

Gezondere borrelplank ideeën

Zei iemand zomer? Daar hoort een borrelplank bij als je het mij vraagt. En ook als je wilt afvallen of sowieso graag gezond eet, kun je die blijven maken. Hier lees je mijn favoriete hapjes en tips voor het opmaken van een mooie borrelplank waarvan iedereen onder de indruk is.

Meer lezen

Blauwe bessen muffins met citroen en kwark

Ook al zin in muffins met een lekker zomers smaakje? Voor mij is dat echt de combinatie tussen blauwe bessen en citroen. Samen met de kwark, honing en grasboter smaken deze muffins fris en luxe, maar zijn ze toch wat gezonder dan gekocht van de winkel.

Meer lezen

Zomerse rucolasalade met tomaat en feta

Rucola is mijn huidige obsessie! Het liefste combineer ik het met quinoa, die kook ik aan het begin van de week en hoef ik vervolgens alleen nog maar uit de koelkast te halen en door de salade te scheppen. Lunch klaar in 5 minuten! En is dat niet wat we allemaal willen?

Meer lezen