De meeste mensen eten weleens te veel. Er is dan niet meteen sprake van een eetbui. Eetbuien ontstaan vaak vanuit een te grote honger, te strenge regels rondom eten of als copingmechanisme voor bijvoorbeeld stress of negatieve emoties. Je voelt hierbij een sterke impuls om te blijven eten, terwijl het eigenlijk al niet meer goed voelt. Zo’n eetbui kan je een gevoel van schuld en schaamte geven. De dag na een eetbui vormt de volgende uitdaging. Hoewel je je slecht, vol en misselijk voelt, heeft je lichaam ook dan behoefte aan voedingsstoffen, structuur en balans.
Hieronder leg ik je uit wat je het beste kunt eten om je lichaam te helpen herstellen na een eetbui. Het kan verleidelijk zijn om jezelf te straffen, te vasten of een streng dieet te volgen. Maar in plaats van je schuldig te voelen en jezelf te straffen door heel weinig te eten of streng te zijn (dit maakt het vaak juist erger), wil ik je laten zien hoe je milder kunt zijn voor jezelf. Het draait niet om compenseren maar om het creëren van balans, je lichaam voeden en ondersteunen terwijl je ook ruimte geeft aan wat je voelt.
In de ochtend:
Na een eetbui heeft je lichaam een grote voorraad energie ter beschikking. Hier kun je je in de ochtend nog vol of misselijk van voelen. Je kunt je lichaam helpen het eten van de vorige dag te verwerken door eerst rustig een paar glazen lauwwarm water te drinken. Eventueel kun je ook een green juice maken. Deze is hydraterend, bevat veel voedingsstoffen en heeft een kalmerende werking op je maag.
Wacht met eten totdat je trek krijgt. Daarmee geef je je lichaam de ruimte om zijn eigen honger-verzadigingssignalen terug te vinden. Probeer geen oordeel te hebben over wanneer dit moment is. Eet zodra je er trek in hebt. Licht verteerbare maar voedzame ontbijtopties zijn bijvoorbeeld yoghurt met fruit, pitten en zaden, gekookte eitjes met fruit en wat snackgroente of een chiapudding. Kies voor wat extra eiwitten en vetten om je lichaam te helpen zijn bloedsuikerspiegel weer te stabiliseren.
Beweging:
Als je je goed voelt, kun je vandaag wat extra bewegen. Je ondersteunt daarmee het verteerproces van je lichaam, de doorbloeding en helpt om de extra energie die je ter beschikking hebt goed te gebruiken. Het doel hierbij is niet om alle calorieën te verbranden die je hebt gegeten, maar om jezelf en je lichaam te helpen. Kies het liefste voor een low impact duursport zoals wandelen of fietsen. Hierbij gebruik je geleidelijk energie terwijl de stress voor je lichaam laag blijft. Ga je voor een high intensity workout, creëer je juist meer stress. Hierdoor kunnen je darmen gevoeliger raken en is de kans op een eetbui later ook weer groter.
Lunch:
Als je later ontbeten hebt kan daardoor je lunchtijd verschuiven, maar dat hoeft niet. Eet ook hier weer zodra je trek voelt. Kies voor licht verteerbare maaltijden om je darmen niet extra te belasten. Goede opties zijn bijvoorbeeld een kleine vegetarische buddha bowl, groente met vis of kip, of een salade. Gebruik eiwitten, vetten en koolhydraten en kies bij de laatste voor bronnen zoals quinoa, zoete aardappel of zilvervliesrijst. Probeer granen bij de lunch vandaag te vermijden. Deze hebben meer invloed op je bloedsuikerspiegel en zijn moeilijker verteerbaar en daardoor vandaag niet de beste keuze.
Avondeten:
Neem je avondeten rond de gebruikelijke tijd of iets later. Als je een normale hoeveelheid honger voelt, kies dan voor dezelfde maaltijden als bij de lunch maar maak deze iets groter. Voel je weinig tot geen honger, kies dan voor gepureerde groentesoep waar je eiwitten aan toevoegt in de vorm van vegaballetjes of linzen. Je kunt een grotere portie maken. Als je snel verzadigd bent, kun je hiervan ook later op de avond nog een portie nemen.
Na het avondeten:
Het is belangrijk dat je het avondeten niet al van tevoren bestempeld als ‘de laatste maaltijd van de dag’. Hiermee zet je een restrictie voor jezelf en dit kan een grote trigger zijn als je last hebt van eetbuien. Als je later op de avond dus toch weer honger krijgt, maak dan een bakje yoghurt met wat kersen (kan uit de diepvries), noten of notenpasta. De yoghurt helpt met verteren, de noten verzadigen en de kersen boosten je melatonine (het hormoon waar je slaperig van wordt) waardoor je natuurlijke slaapritme behouden blijft.
Voeding als medicijn vandaag:
Door voedingsmiddelen met een bepaalde werking te kiezen, kun je je lichaam nog meer helpen vandaag. Muntthee helpt bijvoorbeeld om je maag en darmen te kalmeren terwijl gemberthee misselijkheid tegengaat. Vezels uit groente en peulvruchten ondersteunen je spijsvertering en voldoende vetten uit bijvoorbeeld noten of avocado helpen met de opname van voedingsstoffen en brengen je darmen weer in balans. Wat extra eiwitten in de vorm van ei, vis of kip zijn belangrijk om je bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen.
Lekkers?
Wat als je vandaag zin hebt in wat lekkers? Dit is een struikelpunt voor veel mensen. Misschien denk jij ook dat je daar gisteren al genoeg van hebt gehad en dat vandaag absoluut niet kan.
Als je gedurende de dag al aandacht hebt besteedt aan het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel, zul je minder last van hebben van trek in lekkere dingen. Voel je de behoefte toch, is het belangrijk om jezelf niks te verbieden. Neem iets lekkers en combineer dit op een bordje met ook een stuk fruit, wat nootjes en een kopje thee. Probeer er een positief moment van te maken en geniet bewust van wat je eet. Hierdoor overeet je minder snel opnieuw en oefen je met een gezonde omgang met deze voedingsmiddelen.
Samenvatting:
De dag na een eetbui is het heel belangrijk om mild te zijn naar jezelf en te kiezen voor gebalanceerde maaltijden en activiteiten die je lichaam helpen. Door dit te doen breng je je lichaam sneller in balans en voorkom je opnieuw overeten. Onthoud dat het hierbij draait om verbetering, niet om perfectie. Luister naar je lichaam, wees lief voor jezelf en maak bewuste keuzes voor een gezonde levensstijl die je goed doet.
Heb je behoefte aan een gepersonaliseerde aanpak voor je eetbuien of om overeten onder de knie te krijgen? Kijk eens bij mijn coachingsaanbod en dan help ik je hier graag bij.