4 gemoedelijke routines voor herfstochtenden

door | 14 september 2023

Routines helpen zo goed voor je stemming, een stabiele energie en om op een makkelijke manier toch alles gedaan krijgen wat je wilt. En dat omvat naast werken en er voor je partner en kinderen zijn, ook tijd voor jezelf. Je kent misschien de uitspraak “You can’t pour from an empty cup.” Ik geloof zelfs dat we nog veel beter kunnen geven als wij zelf ook aangevuld zijn. Niet alleen jij hebt er wat aan, maar indirect ook weer de mensen om je heen voor wie je zo graag op je best wilt zijn.

Dit doen routines voor je. En wie zijn fijne routines al gevonden heeft, kent er de voordelen van. Wat ze pas écht nuttig maakt is als ze ook kunnen meebewegen met jouw leven. En dat is nou eenmaal niet altijd hetzelfde. Zelf heb ik bijvoorbeeld gemerkt dat mijn routines er in de winter anders uit moeten zien dan in de zomer zodat ze voor mij werken. De koude maanden komen langzaam weer dichterbij, dus het is een geschikt moment om alvast routines te ontwikkelen die passen bij frissere ochtenden en onze behoefte om cozy & warm te blijven. Een paar ideeën vind je hier.

4 fijne herfstroutines

1. Cozy omgeving

In de herfst hebben we meer behoefte aan licht en warmte maar willen we ook meer thuis zijn. Veel studies hebben laten zien hoe groot de invloed is van onze huiselijke omgeving op onze stemming. Zorg daarom dat je huis een fijne plek is. Houd het opgeruimd en schoon. Maak ‘s morgens je bed op en leg ‘s avonds de kussens op de bank weer even goed. Dim felle lampen in huis en maak ‘cozy corners’ met herfstdecoratie en kaarsen. Misschien leg je een extra plaid op de bank waar je al naar uitkijkt als je ‘s avonds weer thuiskomt. Bij kringloopwinkels kun je hiervoor van alles vinden zonder er al te hoge kosten aan te spenderen.

2. Intentionele ochtend

Herfstweer nodigt meestal niet echt uit om direct ‘s morgens al naar buiten te gaan, en dat hoeft ook niet. In de zomer werkt dit goed omdat de zon ons aantrekt en positieve energie geeft. In de herfst heb je iets anders nodig. Neem een warme douche, stap in je pluche slippers, trek iets fijns aan en zet een kop kruidige herfstthee. Misschien doe je zelfs een kaarsje aan. Waarschijnlijk ga je nu veel liever wat later op de dag naar buiten voor een boswandeling met aansluitend een warme soep als lunch. Zo kom je ook aan je buitenlucht en dat is toch een heerlijk idee voor een familieuitje of date in het weekend?

3. Fijne tradities

Niet elk seizoen hoeft zoals de zomer te zijn zodat het fijn is. De herfst kent ook veel fijne tradities waar je elke dag een klein beetje geluk uit kunt halen. Zo vind ik het bijvoorbeeld fijn om al vroeg lampjes op te hangen in huis en steek ik ook ‘s morgens even een kaarsje aan tijdens het ontbijt. Ik geniet van koken met herfstkruiden en maak bijvoorbeeld havermout met gebakken appel en kaneel en vaker een gevulde soep of omelet. Ons toetje is regelmatig een kop zelfgemaakte chocomel in plaats van een bakje koude yoghurt. Boswandelingen zijn nu extra leuk, en mijn favoriete sjaal komt ook weer tevoorschijn. Het zijn al die kleine dingen die de herfst voor mij een fijn seizoen maken.

Extra tip als je kinderen hebt: al vroeg Sinterklaascadeautjes kopen bespaart geld en brengt jou ook alvast in de stemming.

4. Verwarmende mindset

Geloof het of niet, vroeger zag ik ontzettend op tegen de herfst. Fijne routines samen met een positieve mindset hebben mij geholpen ook dit seizoen te accepteren. Daarvoor ben ik gaan kijken naar de dingen die ik wel leuk vind aan de herfst in plaats van wat ik niet leuk vind. Het is niet zo dat ik nu met plezier door de regen fiets of geniet van grijze dagen. Maar ik geniet wel van de dingen die ik in de herfst doe die mij de grijze dagen en regen laten vergeten. Ze zeggen “Wat je aandacht geeft, dat groeit.” En ik heb gemerkt dat mijn plezier in de herfst inderdaad groeit, als ik kijk naar wat ik ervan kan maken.

Ik hoop dat je wat fijne inspiratie hebt gekregen om aan de slag te gaan met je eigen fijne herfstroutines. Leuk als jij mij tagd in een van je fijne momenten 🙂 Heb je te maken met een serieuze winterdip? Dan is dit artikel met voeding tegen een winterdip misschien iets voor je!

Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Gemengde quinoa-rucola bowl met ei

Een salade die je perfect kunt mealpreppen en meerdere dagen meenemen naar je werk, maar die ook heerlijk vers te bereiden is. Voedzaam, vullend en je doet je er je energie, huid en darmen een cadeautje mee.

Meer lezen

Toast met cashewpasta en banaan

Het ontbijt is mijn rustige moment van de dag en mag daarom van mij wat bijzonderder zijn dan de andere maaltijden. Als ik eens wat anders wil dan mijn eiwitrijke ontbijtjes, kies ik bijvoorbeeld hiervoor: heerlijk comfort food in de vorm van warme toast, romige cashewpasta en zoete plakjes banaan.

Meer lezen

Chocolade munt smoothie

In de zomer vind ik het heerlijk om een koude smoothie te drinken met de smaakcombinatie munt en chocola. Dat doet me dan echt net denken aan het ijsje. Misschien niet voor iedereen, maar als je ervan houdt, is dit een smoothie waar je de hele dag naar uit zult kijken!

Meer lezen

Aubergine mini pizza’s

Comfort food but make it healthy! Dat zijn deze aubergine mini pizza's. Hoewel een traditionele pizza op zijn tijd moet kunnen, heb je soms ook behoefte aan iets lekkers en wilt ondertussen nog steeds iets goeds doen voor je lichaam. Een mooi moment om deze mini pizza's te proberen.

Meer lezen

Avocado smoothie

Smoothies niet vullend genoeg? Dat hangt ervan af hoe je ze maakt. Deze avocado smoothie bevat maar liefst 30 gram eiwitten en verzadigd lang en goed. Lees hier welke aanpassingen je nog meer kunt maken voor een smoothie waar je niet zo snel weer honger op krijgt.

Meer lezen

Beauty bowl met fruit, pitten & zaden

Eten met een bijzondere werking voor ons lichaam noem ik 'beauty foods'. Ze voeden ons lichaam en zijn in staat ons lichaam van binnen en van buiten te verrijken en daarmee ons welzijn te verbeteren. Met deze beauty bowl begin je de dag meteen met een goede zorg voor jezelf!

Meer lezen

Mijn 3 favoriete green juices voor een betere huid

Green juice is een soort natuurlijk voedingssupplement. Het kan huid- en darmklachten verbeteren en geeft ook de rest van je lichaam een enorme boost. Twee keer per jaar doe ik een kuur van 7 dagen. Hier vind je mijn resultaten en de juices die ik heb gedronken.

Meer lezen

Wat je het beste kunt eten om af te vallen

Ondanks dat veel mensen het heel erg moeilijk vinden, is mijn ervaring dat iedereen kan afvallen. Hiervoor moet je wel de juiste aanpassingen maken. In dit artikel lees je met welke simpele aanpassingen je gegarandeerd je doelen bereikt. Spoiler alert: less is ook hier more!

Meer lezen

Gezondere ‘dubbel chocolade’ muffins

Muffins zijn mijn liefdestaal: ik maak ze voor onszelf als lekkere, gezonde snack voor de week, als toetje, ontbijt, neem ze mee naar feestjes of geef ze cadeau. Muffins zijn gewoon altijd goed. Niet voor niks heb ik er een aantal recepten van op mijn website staan. Eentje met chocolade kon daarom niet ontbreken.

Meer lezen