VOEDING DIE HELPT TEGEN WINTERDEPRESSIE

Boswandelingen, koekkruiden, pompoen uit de oven, fluffy socks en kaarsjes all day round. I love fall! En hoe fijn dit ook klinkt voor mij en een aantal andere mensen, voor veel mensen is de herfst een beladen seizoen. Ongeveer 5% van de mensen lijdt namelijk aan SAD (Seasonal Affective Disorder) oftewel een echte winterdepressie en een nog veel groter deel voelt zich in de koudere maanden in meer of mindere mate in elk geval een stuk minder gelukkig. Dat heeft natuurlijk best wel impact op je als je ook nog in een land woont waar het regelmatig winter is van september tot en met april. 

Gelukkig is het geen geheel verloren zaak, want er zijn best een aantal dingen die je kunt proberen om je gedeprimeerde stemming de baas te worden. Van lichttherapie voor mensen met heftige SAD symptomen tot kleine toevoegingen aan je huidige voeding. Voor die laatste ga ik je in dit artikel mijn beste tips geven!

Voeding die je blij maakt

Wist jij dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die wetenschappelijk bewezen invloed hebben op je stemming? Yep there are. En dan heb ik het niet over chocola, waar je meer dan 10 kilo in een keer van moet eten om een (bewezen) lichamelijk effect te merken. Hieronder vind je mijn lievelings voedingsmiddelen en supplementen die je echt een mood-boost geven!

Lijnzaad, chiazaad en hennepzaad (voor meer omega 3)

Wetenschappers kwamen erachter dat een tekort aan omega 3 een rol speelt bij depressies. Je hebt een zogenaamd “tekort” aan omega 3 wanneer de omega 6 en omega 3 ratio uit balans is. Deze ratio moet ongeveer 4:1 zijn, dus 1 gram omega 3 voor elke 4 gram omega 6. Onze voeding tegenwoordig bevat veel omega 6 uit dierproducten en relatief weinig omega 3 uit vis, noten en peulvruchten. Hierdoor kan de gezonde ratio verstoord raken en depressieve gevoelens bevorderen. De makkelijkste en beste oplossing? Eet elke dag 1-2 eetlepels vers gemalen lijnzaad of chiazaad, of hennepzaad. Deze zaden zijn een stuk goedkoper dan vis, beter voor het milieu en minder verontreinigd. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat je omega levels weer zijn bijgetrokken dus start er gelijk mee!

Zonnebloempitten, zoete aardappels, pompoen, zeewier en boerenkool (voor meer 5-HTP)

Grappig toch, dat een groot deel van de groentes die bij dit seizoen horen ook precies zijn wat we nodig hebben om gelukkig de winter door te komen? 🙂 In pompoen, boerenkool, zoete aardappel en co zit namelijk het aminozuur 5-HTP. Dit aminozuur stimuleert de aanmaak van serotonine, het stofje dat ervoor zorgt dat we ons goed voelen. Er wordt momenteel nog veel onderzoek gedaan naar 5-HTP maar een paar kleinere studies suggereren dat het zelfs zou kunnen helpen bij angst- en paniekstoornissen. 

Sint-janskruid 

Hier ben ik zelf een hele grote fan van! Sint janskruid is getest naast andere antidepressiva en een controlegroep en bleek even effectief te zijn als chemische middelen maar dan met een stuk minder bijwerkingen! Ik gebruikte het als thee voor een diepere nachtrust en merkte dat ik er eigenlijk ook altijd vrolijk door werd zonder dat ik het effect van sint-janskruid toen al kende. Ik noem het daarom mijn “happy thee” en drink het eigenlijk altijd als ik me wat minder voel. Bij de Albert Heijn krijg je sint-janskruid thee van de ‘Kruiden Voor 1 Kop’ selectie.

Vitamine D supplement

Mijn moeder, een homeopathische arts, leerde het mij en mijn broer en zus als kinderen al: in alle maanden die een r in hun naam hebben, moet je in Nederland vitamine D slikken. Van september tot en met april doe ik dat dus al jaren braaf. Zelf kwam ik erachter dat de meeste mensen best wat meer vitamine D kunnen hebben als ze desondanks klachten houden in de winter. Vitamine D uit supplementen wordt namelijk niet altijd even goed opgenomen. In de winter neem ik daarom vaak de dubbele hoeveelheid. 

En wat als dat allemaal niet helpt?

(Plantaardig) omega 3, 5-HTP en sint-janskruid zijn ook verkrijgbaar als supplementen. Mochten de aanpassingen in je voeding geen effect hebben, kun je het dus met een sterker geconcentreerde variant in de vorm van een supplement proberen. Informeer jezelf voordat je een supplement neemt wel eerst goed over de hoeveelheid die jij nodig hebt, dit kan namelijk per persoon verschillen!

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs